Isak o borbi protiv nasilja u porodici: Gdje je FUP dobio da radi na predmetu, završio je 90 posto stvari

Isak o borbi protiv nasilja u porodici: Gdje je FUP dobio da radi na predmetu, završio je 90 posto stvari

Press konferencija Federalne uprave policije povodom početka provođenja kampanje “Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama” održana je danas u prostorijama Policijske akademije FMUP-a u Sarajevu.

Prisutnima se ovom prilikom obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

“Dobro znate šta se sve dešavalo na prostorima Federacije u proteklom periodu. Zahvaljujući vama medijima i vašem pritisku, određene institucije su počele da rade svoj posao. Mi smo uradili sve što je bilo u našoj nadležnosti da bi se stanje popravilo. Na Policijskoj akademiji smo uveli neke predmete vezane za borbu protiv nasilja u porodici. Također, izrađen je jedan dokument, odnosno priručnik kako policija treba da postupi u momentu prijave. Zahvaljujući tome svemu, tužilaštvo i sudovi su donosili mjere koje su dosta interesantne, a to je mjera pritvora od 30 dana”, kazao je Isak.

Kako dodaje, siguran je da se zbog toga spriječilo dosta femicida.

“Iako ljudi nekad nemaju dovoljno informacija, određene stvari su u nadležnosti kantona. Gdje god je FUP dobio da radi na predmetima, 90 posto stvari je urađeno. Najbitnija stavka u svemu ovome je preventiva. Vidjet ćemo kako da preventivno djelujemo kako bi se ovakve stvari smanjile”, dodao je Isak.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica