Preležala koronu osam puta – uslijedile su velike posljedice

Preležala koronu osam puta – uslijedile su velike posljedice

Lidija Morli (23) koja je osam puta bila zaražena Kovidom-19 kaže da je bolest ostavila velike posljedice i da je izgubila kosu.

Lidija u razgovoru za “Metro” ispričala je da su njeni roditelji u januaru primijetili krug na njenoj glavi na kojem je ostala bez kose. Kako su mjeseci prolazili kosa je postojala sve rjeđa i na kraju je potpuno ostala bez nje.

Poslije pregleda ljekara opšte prakse dijagnostikovana joj je alopecija areata. Bolest se javlja kada imuni sistem napadne folikule dlake, uzrokujući njihovo opadanje.

Lidija, koja se prvi put razboljela od korona virusa 2020. godine, rekla je da je dugi Kovid možda odgovoran za njen gubitak kose, ali da je poslije toga ga dobila još šest puta.

U roku od pet mjeseci od dijagnoze alopecije, Lidija je izgubila 80% svoje kose.

“U novembru prošle godine mislila sam da mi se kosa istanjila, imala sam zaista dugu gustu kosu. Kad god bih češljala kosu pod tušem, u ruci bi mi ostajale grudve kose. Početkom januara spremala sam ručak kada je moj otac primijetio da imam krug na glavi. Kada sam prvi put otišla kod doktora, mislili su da je uzrok stres, ali ja nisam pod stresom. Od 2020. godine do sada preležala sam koronu osam puta“, rekla je Lidija.

Naučnici su ustanovili da otprilike dvije od 10 osoba oboljelih od Kovida razvijaju privremeno opadanje kose, obično nekoliko mjeseci nakon oporavka.

“Opadanje kose koje viđamo kod post-Kovid-19 pacijenata je po tipu telogenog efluvijuma. Obično se javlja 3-4 mjeseca poslije preležane Kovid-19 infekcije, može da zahvati i do 50% kose. Dnevno može da ispadne 150-700 dlaka. Opadanje kose traje 2-3 mjeseca. Proces je reverzibilan, kosa se spontano, polako i postepeno obnavlja u toku sljedećih nekoliko, obično 6 meseci. Kod produženog psihološkog stresa obnavljanje kose može da traje i mnogo duže od 6 mjeseci“, objasnila je prof. dr Ljijana Medenica, dermatovenerolog.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica