Bh. dronovi će prevenirati požare, vršiti dostavu…

Bh. dronovi će prevenirati požare, vršiti dostavu…

Projekt razvoja prvih bosanskohercegovačkih dronova, kojeg vodi Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva, u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, značajno je napredovao i trenutno se nalazi u fazi testiranja.

Tim predvođen Ensarom Mulaosmanovićem, direktorom Centra, radi na usavršavanju autonomnih sistema navigacije, optimizaciji letnih karakteristika i integraciji naprednih senzora.

Bosna i Hercegovina, sa svojom klimatskom i geografskom raznolikošću, idealna je za razvoj i testiranje dronova. Iz Centra ističu za Večernji list da je njihova vizija kreirati prilagodljive i efikasne dronove koji smanjuju troškove održavanja i omogućavaju korisnicima veću učinkovitost.

Trenutno rade na pet različitih modela, s primjenom u poljoprivredi, logistici, nadzoru šumskih područja, prevenciji požara, te infrastrukturnim inspekcijama.

Dok su dronovi često povezani s vojnim svrhom, bh. dronovi teže plemenitoj primjeni, poboljšavajući učinkovitost i sigurnost u različitim industrijama, čime se BiH pozicionira kao konkurentan igrač u tehnološkoj industriji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE