Tuzla se spaja s Orašjem, centralna Bosna s Bihaćem, a Mostar s Imotskim

Tuzla se spaja s Orašjem, centralna Bosna s Bihaćem, a Mostar s Imotskim

Osim velikog fokusa na dionice koridora Vc, značajni infrastrukturni projekti u Bosni i Hercegovini uključuju izgradnju mreže brzih cesta i autocesta koje nisu dio ovog koridora. Jedan od ključnih projekata u narednom periodu je izgradnja autoceste koja će povezati Tuzlu s Orašjem preko Brčko distrikta.

Važnost sjeverne BiH

Poseban fokus je stavljen na Tuzlansku županiju, s ciljem omogućavanja bolje prometne povezanosti. Autocesta Tuzla – Orašje, u dužini od 62 kilometra, važan je kapitalni projekt koji će unaprijediti prometnu infrastrukturu na sjeveru BiH i otvoriti nove prilike za razvoj gospodarstva i turizma. Ovaj projekt također omogućava povezivanje na koridor X kroz Hrvatsku te otvara mogućnosti za nastavak gradnje autoceste od Tuzle prema Žepču, čime bi se omogućio spoj s koridorom Vc.

Projekti u središnjoj Bosni i Unsko-sanskoj županiji

Na drugom kraju BiH, radovi se privode kraju na dijelu brze ceste Lašva – Nević Polje, dok su pripreme za nastavak ceste prema Jajcu u tijeku. Planovi uključuju i razvoj infrastrukture u Unsko-sanskoj županiji, gdje je započela izgradnja obilaznice u Bihaću te brze ceste Bihać – Bosanska Krupa, čime se planira rasteretiti promet i poboljšati povezanost ovog područja.

Hercegovina i brza cesta Mostar – granica RH

Također, planovi u Hercegovini uključuju izgradnju brze ceste koja će povezati Mostar sjever s granicom Republike Hrvatske, što će značajno poboljšati povezanost zapadnog dijela Hercegovine s dolinom Neretve i koridorom Vc.

Ovi projekti predstavljaju strateške investicije u razvoj cestovne mreže u BiH, s ciljem ravnomjernog razvoja svih regija i jačanja gospodarstva putem bolje prometne povezanosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica