PMI pokreće Cirkularni program za odgovorni tretman duhanskih patrona u BiH od 1. oktobra

PMI pokreće Cirkularni program za odgovorni tretman duhanskih patrona u BiH od 1. oktobra

„Održivost je temelj naše strategije dugoročnog uspjeha. Financijski rezultati sami po sebi nisu dovoljni – moramo biti i društveno i ekološki odgovorni, te djelovati s integritetom i transparentnošću,“ izjavio je generalni direktor PMI BH Ivan Trizno na panel diskusiji ESG Impuls 2024, održanoj u okvirumanifestacije „100 najvećih u BiH“ Poslovnih novina.

Trizno je posebno istakao kako se PMI-ova strategija održivosti oslanja na dva ključna aspekta: utjecaj proizvoda – odnosno kako proizvodi doprinose smanjenju štete po javno zdravlje i okoliš i operativni utjecaj – na koji način kompanija proizvodi i komercijalizuje svoje proizvode. Osvrnuo se na transformaciju duhanske industrije koju je PMI započeo prije deset godina, prelaskom s tradicionalnih cigareta na bezdimne alternative, utemeljene na nauci. „Naš cilj je potpuno eliminirati cigarete i fokusirati se na bezdimne proizvode, koje trenutno čini 40% našeg prihoda globalno“, dodao je Trizno.

Što se tiče operativnog utjecaja, PMI je postavio ambiciozne ciljeve – postizanje karbonske neutralnosti u direktnim operacijama do 2025. godine, te kroz cijeli lanac vrijednosti do 2040. godine. Trizno je istaknuo uspjehe PMI-a u regiji, naglasivši da su fabrike u Rumuniji, Srbiji i Grčkoj već dostigle karbonsku neutralnost, što je značajan korak ka rješavanju problema kvaliteta zraka, posebno na Balkanu.

Trizno je iskoristio priliku i da najavi pokretanje programa za prikupljanje duhanskih patrona u Bosni i Hercegovini od 1. oktobra 2024. godine. Ova inicijativa je dio šireg globalnog cirkularnog programa koji se već provodi na 28 tržišta, a podrazumijeva prikupljanje, popravak i reciklažu IQOS uređaja, kao i odgovorni tretman duhanskih patrona.

„Mi razumijemo da proizvodi ostavljaju ekološki trag nakon upotrebe, zbog čega smo posebno posvećeni principima cirkularne ekonomije – eko-dizajnu, upravljanju otpadom i odgovornom zbrinjavanju proizvoda,“ objasnio je Trizno. Cilj kompanije je da svi bezdimni elektronski uređaji koje budemo plasirali na tržište od kraja 2025. godine budu certificirani za eko-dizajn.

Program za prikupljanje i odgovorni tretman duhanskih patrona će se u prvoj fazi pokrenuti u devet IQOS zona širomBiH, gdje će korisnici moći besplatno preuzeti vrećice za reciklažu korištenih patrona i vratiti ih u IQOS zone za odgovorno zbrinjavanje. Kako sve više korisnika prestajepušiti cigarete i prelazi na bezdimne alternative, u narednojfazi se očekuje da će program obuhvatiti dodatne zone. PMI će u BiH surađivati s lokalnim partnerom Kemeko, koji će obrađivati prikupljeni otpad u skladu s visokim globalnim standardima kompanije.

„Ova inicijativa naglašava važnost zajedničke vizije i saradnje u postizanju pozitivnog utjecaja na okoliš u BiH,“ dodao je Trizno.

U zaključku, Trizno je uputio poziv potrošačima da se aktivno uključe u ovu inicijativu. „Odgovorno zbrinjavanje proizvoda nakon njihove upotrebe ključno je za smanjenje ekološkog utjecaja,“ poručio je, izrazivši nadu u snažnu podršku i angažman korisnika u BiH u ovoj inicijativi važnoj za održivost.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica