Izrael ubio dvostruko više djece u Libanu u jednoj sedmici nego u ratu 2006. godine

Izrael ubio dvostruko više djece u Libanu u jednoj sedmici nego u ratu 2006. godine
A surface-to-surface missile that was launched from Yemen towards Israel is intercepted by Israel's Arrow system outside of Israeli territory according to the Israeli military, as seen from Ashkelon, Israel, September 27, 2024 REUTERS/Amir Cohen TPX IMAGES OF THE DAY

Dvostruko više djece je ubijeno u Libanu ove sedmice nego u ratu između Izraela i Hezbollaha 2006. godine, saopštio je u četvrtak Fond UN-a za djecu (UNICEF). U međuvremenu, Izrael nastavlja da odbija pozive na prekid vatre i nastavlja svoje napade na Liban.

“Destrukcija se nastavlja i eskalira, tragedija nad tragedijom se gomila. Broj ubijene i povrijeđene djece u napadima na Liban raste alarmantnom brzinom. Stotine hiljada djece živi u opasnosti širom zemlje”, rekao je predstavnik UNICEF-a u Libanu, Edouard Beigbeder.


On je upozorio da se situacija u ovoj zemlji iz krize pretvorila u katastrofu. „Patnja djece mora prestati. Jedini način da to učinite je deeskalacija odmah. Sukob punog razmjera imao bi razorne posljedice za 1,3 miliona djece u zemlji”, dodao je.


Prema procjenama UNICEF-a, u izraelskim napadima ove sedmice dnevno je ubijeno više nego dvostruko više djece nego u ratu između Izraela i Hezbollaha 2006. godine. U ratu je ubijeno blizu 400 djece, odnosno 12 djece dnevno. Prema libanskim vlastima, samo u ponedjeljak i utorak ubijeno je 50 djece. Još ih je mnogo, vjerovatno, zarobljeno pod ruševinama uništenih zgrada.

Desetine hiljada porodica u Libanu već ranije su živjele u izuzetno lošim uslovima prije najnovijih sukoba. Posljednjih godina zemlju je pogodio niz nemilosrdnih kriza, uključujući eksploziju u luci Bejrut, posljedice pandemije covid-19 i petogodišnje ekonomske krize, zbog kojih je stopa siromaštva naglo porasla.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE