Zaposleni NUBBiH-a upozoravaju: Vlada FBiH i dalje bez rješenja

Zaposleni NUBBiH-a upozoravaju: Vlada FBiH i dalje bez rješenja

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) se suočava sa ozbiljnim problemima koji ugrožavaju njen rad.

Mjesec dana nakon razgovora i datih obećanja Vlade Federacije BiH, te pokušaja Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da iznađu adekvatno rješenje, imajući u vidu hitnost i specifičnost situacije u kojoj se biblioteka nalazi, nije riješeno niti jedno pitanje vezano za uspostavu upravljačke strukture bez koje ni jedna institucija ne može.

Organizacija rada institucije i obavljanje njenih osnovnih funkcija prepušteno je Vijeću uposlenika i samom kolektivu, što postavlja pitanje zakonitosti rada. Neimenovanje rukovodećih organa (direktora, upravnog i nadzornog odbora) otežava svakodnevne aktivnosti biblioteke.

Radni procesi ove institucije koji zahtijevaju saradnju sa vanjskim partnerima, uplatu i isplatu raznih potraživanja, realizaciju ugovorenih odnosa u i izvan zemlje, kao i nadzor nad provedbom rada institucije su blokirani, a radnici ne mogu ostvariti svoja prava iz radnog odnosa.

Iako vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini građanima obećavaju evropski put i promoviraju evropske vrijednosti, nisu u stanju riješiti ključni problem „nacionalne biblioteke“. Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju naglasila potrebu za hitnim rješavanjem pravnog i finansijskog statusa kulturnih ustanova, ali domaće vlasti na svim nivoima još uvijek ne preuzimaju potrebne korake.

Nedostatak upravljačke strukture doveo je biblioteku na ivicu opstanka, a zaposleni su postali žrtve ove situacije. Ako se hitno ne djeluje, postoji rizik od gašenja institucije. Nažalost, u Bosni i Hercegovini svjedočimo potpunom ignorisanju važnosti NUBBiH, čime se ozbiljno ugrožava pristup naučnim i kulturnim resursima građana, akademske zajednice i budućih generacija. Zatvaranje NUBBiH bilo bi kulturna i naučna katastrofa za našu zemlju, čije bi posljedice bile dalekosežne i nepopravljive.

Apelujemo na sve relevantne institucije da odmah riješe pravni status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i donesu Odluku o njenom statusu u roku od sedam dana; u suprotnom, obustava rada biblioteke biće neizbježna.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica