Završeni prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana

Završeni prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana

Prvi susreti profesora islamskih fakulteta s područja Balkana, u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, završeni su danas diskusijom na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Suorganizator susreta bio je Fakultet islamskih nauka, a radna tema je bila “Visoko islamsko obrazovanje na Balkanu: perspektive razvoja i saradnje”.

Cilj organizacije radnog susreta profesora islamskih fakulteta bila je razmjena iskustava u vezi modela organizacije i rada islamskih fakulteta na Balkanu, upoznavanje sa studijskim i nastavnim planovima i programima i razmatranje mogućnosti unapređenja institucionalne saradnje i razmjene profesora.

Dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Mustafa Hasani izjavio je da je konferencija ispunila ciljeve.

– Predstavljeni su fakulteti, radili smo po katedrama, stekli smo uvid kako se pojedine discipline izučavaju na fakultetima, institutima, razmijenili smo iskustva. Govorili smo i o problemima s kojima se susrećemo, a isto tako i perspektivama naše buduće saradnje. Jako je važno da otvaramo mogućnosti naše saradnje, koje se ogledaju u naučno-istraživačkom polju, tako i jačanju međuinstitucionalnih odnosa – naglasio je Hasani.

Voditelj Odjela za visoko obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice Ekrem Tucaković naveo je da je na osnovu razgovora koji su vođeni ukazano na potrebu organizacije ovakvih susreta.

– Ukazano je na potrebu razmjene profesora, razgovora o ujednačavanju standarda i kriterija, o budućoj projekciji razmjene studenata, zajedničke izrade nastavnih planova i programa. Značajan dio razgovora bio je posvećen nastavnim planovima i programima i literaturi. Tu ima jako puno prostora za saradnju, i ono što nas posebno raduje jeste opredjeljenje da se s ovim susretima, na institucionalnom nivou nastavi i u narednom periodu – kazao je Tucaković.

Skupu su prisustvovali asistenti i profesori islamskih studijskih programa i programa islamske vjeronauke s Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, Fakulteta islamskih nauka u Prištini, Fakulteta islamskih nauka u Skoplju, Višeg islamskog instituta u Sofiji, predstavnici partnerskih univerziteta iz Turske i jedan broj istraživača islamskih disciplina iz Albanije, javlja MINA.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica