Bihaćki muftija s njemačkim stručnjakom za islamsko pravo: Islam i muslimani imaju svoje mjesto u Evropi

Bihaćki muftija s njemačkim stručnjakom za islamsko pravo: Islam i muslimani imaju svoje mjesto u Evropi

U posjeti Muftijstvu bihaćkom u pratnji Muhameda Juge iz Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH i Hajrudina Hodžića sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, boravio je Mathias Rohe, njemački pravnik i renomirani stručnjak za islamsko pravo.

Muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić i Mathias Rohe razgovarali su o nekoliko aktuelnih tema, uključujući položaj Bošnjaka u entitetu RS, status muslimana u Njemačkoj i Evropi, te brojnim drugim temama relevantnim za muslimane u svijetu.

Muftija Kudić izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da razgovara sa stručnjakom poput Rohea, ističući kako je Rohe pokazao duboko razumijevanje situacije u Bosni i Hercegovini, naročito kada je riječ o izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci u RS.

– Bilo mi je zadovoljstvo slušati njegova razmišljanja o tome kako on gleda na islam i muslimane u Bosni i Hercegovini, koliko ima jasnu sliku onoga što proživljava naš narod u entitetu Republika Srpska, te kako vidi Bosnu i Hercegovinu u budućnosti. S obzirom na to da je mnogo putovao i živio u muslimanskom svijetu, shvatio je veoma dobro da je ono što bosanska ulema zagovara ustvari praktično, primjenljivo i prihvatljivo promišljanje vrijednosti – poručio je muftija Kudić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica