Netanyahu negirao da je prijedlog za prekid vatre dobio zeleno svjetlo, pozvao na nastavak borbe “punom snagom”

Netanyahu negirao da je prijedlog za prekid vatre dobio zeleno svjetlo, pozvao na nastavak borbe “punom snagom”
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, December 10, 2023 REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua naveo je da su vijesti da je prijedlog o prekidu vatre između Izraela i Hezbollaha dobio zeleno svjetlo neistinite, te da je premijer pozvao na nastavak borbe “punom snagom”, prenosi Guardian.

Ovo je američko-francuski prijedlog, na koji premijer nije ni odgovorio”, navodi se u saopćenju, te se dodaje da je “premijer naložio IDF-u da nastavi borbu punom snagom”.

Više od 600 ljudi je ubijeno, a hiljade ranjeno u Libanu otkako je Izrael započeo intenzivnu kampanju bombardovanja u ponedjeljak.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pridružio se premijeru u odbacivanju prijedloga za prekid vatre koji su predložili SAD i Francuska.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, Katz je rekao: “Neće biti primirja na sjeveru. Nastavit ćemo se svim silama boriti protiv terorističke organizacije Hezbolah do pobjede i sigurnog povratka stanovnika sjevera svojim kućama“.

Izraelska vojska je navela da je preko noći pogodila “otprilike 75 terorističkih ciljeva koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hezbollah” u Beki i južnom Libanu. Vlasti u Libanu izvijestile su da su jutros ubijene još najmanje četiri osobe, te da su 23 Sirijca, uglavnom žene i djeca, ubijena tokom noći u izraelskom napadu na Younine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica