Deset godina od smrti Sulejmana Tihića, političara kompromisa: Oglasili se i Izetbegović i Čović

Deset godina od smrti Sulejmana Tihića, političara kompromisa: Oglasili se i Izetbegović i Čović

Na današnji dan prije tačno deset godina preminuo je Sulejman Tihić, političara čiji je rad obilježen upornošću, sposobnošću i spremnošću na dijalog i kompromis. Tihić je bio lider koji je, uprkos teškim ličnim iskustvima, pokazao izuzetnu političku snagu i smirenost.


Rođen 26. novembra 1951. godine u Bosanskom Šamcu, Tihić je od samog početka svoje političke karijere bio prepoznat kao osoba koja preferira pregovore umjesto konflikata.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, preživio je zarobljeništvo u srpskim koncentracionim logorima, što je prema njegovim riječima oblikovalo njegovu odlučnost da nakon rata radi na pomirenju i reintegraciji zemlje.

Nakon rata, Tihić je postao sve aktivniji u političkom životu, te je 2001. godine preuzeo mjesto predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), naslijedivši Aliju Izetbegovića. Njegovo vođenje SDA-a bilo je obilježeno pragmatizmom i političkom vizijom utemeljenom na stabilizaciji države.

Najznačanija pozicija koju je obnašao bila je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, gdje je izabran 2002. godine kao član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Njegova politika “korak po korak” postala je simbol njegovog rada da kroz teške kompromise postepeno donosi napredak zemlji.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i njegov dugogodišnji saradnik, istakao je da je Tihić bio tih i odmjeren, ali ujedno i hrabar političar koji je davao značajan doprinos reintegraciji i obnovi povjerenja u zemlji.

“Nakon preživljene golgote u srpskim koncentracionim logorima, dostojanstveno i smireno je vodio politiku u interesu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, dajući značajan doprinos procesima reintegracije, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima. Tokom njegovog mandata, naša država je definitivno usmjerena ka euroatlantskim integracijama,” kazao je Izetbegović, podsjećajući na Tihićevu politiku “korak po korak”, kojom je postepeno donosio napredak zemlji kroz teške kompromise.

S druge strane, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, prisjetio se Tihića kao kolege “kojega smo poznavali kao čovjeka dijaloga i kompromisa.” Čović je naglasio da su zajednički radili na izgradnji bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu, i da je njegov prerani odlazak 2014. godine bio šok za sve.

“Prisjećajući se naše suradnje u nastojanjima građenja bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu, i danas mu odajemo našu počast,” izjavio je Čović.

Tihić je bio oženjen i imao je dva sina i kćerku. Umro je 25. septembra 2014. godine nakon duge i teške bolesti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica