Premijer Pivić na otvaranju Sajma privrede Tešanj-BiH 2024: Naš cilj je jačanje privrede i ambijenta za ulaganje

Premijer Pivić na otvaranju Sajma privrede Tešanj-BiH 2024: Naš cilj je jačanje privrede i ambijenta za ulaganje

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju su predvodili premijer Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić prisustvovala je svečanom otvaranju 18. međunarodnog sajma privrede Tešanj-BiH 2024, koji je okupio 611 izlagača iz 15 zemalja. Zemlja partner je Republika Indonezija, a grad partner Grad Cazin.

Premijer Pivić je čestitao Udruženju privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj što je 18 godina posvećeno promociji tešanjske privrede i ukupnog poslovnog ambijenta u ovom gradu i kantonu, poželivši dobrodošlicu svim izlagačima, a posebno kompanijama iz zemalja regiona i svijeta.

-Lokalna smotra postignuća ovdašnje privrede za 18 godina izrasla je u respektabilan međunarodni sajam. Stoga, posebnu dobrodošlicu želim izlagačima iz inostranstva i da iz našeg Tešnja, našeg Zeničko-dobojskog kantona i naše Bosne i Hercegovine ponesu najljepše uspomene, a i da vaše učešće na sajmu bude vrlo korisno, da uspostavite nova partnerstva i zaključite kvalitetne poslovne ugovore – rekao je premijer Pivić.

Dodao je da u ovom kantonu mogu pronaći kvalitetne i provjerene partnere u svim industrijama i branšama.

-Ovdje su stasali najveći privredni giganti u državi. Imamo desetine i desetine malih i srednjih preduzeća koja dobro posluju i orijentisana su ka izvoznim tržištima. Lideri smo u industrijskoj proizvodnji, izvozu, imamo odličnu pokrivenost uvoza izvozom. Naš kanton je zaista zamajac realnog sektora FBiH i države BiH! Vjerujem da su toj poziciji doprinijele i mjere poticaja kantonalne Vlade. Podsjetiću vas da je naša priča o jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta počela prije gotovo dvije decenije.

Mnogi programi i mjere poticaja su bili pionirski u Federaciji BiH. Programi su kroz godine doživljavali određene promjene, ali je cilj ostao isti – jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta te stvaranje ambijenta u lokalnim zajednicama za privlačenje investicija, otvaranje novih pogona i zapošljavanje – rekao je premijer ZDK-a

Naveo je da je ovogodišnji program poticaja privrede vrijedan 9,4 miliona KM i najveći je do sada

-Samo za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća izdvojili smo 3 miliona KM, za podršku obrtima i tradicionalnim zanatima jedan milion, za jačanje turizma pola miliona, podršku sajmovima također pola miliona maraka…

Trenutno u našem kantonu imamo 22 poslovne zone sa hiljadama zaposlenih u proizvodnim pogonima i nema nijedne poslovne zone da Vlada i Ministarstvo privrede nisu učestvovali u izgradnji infrastrukture – istakao je premijer, dodavši da je Vlada koju predvod, osim povećanja izdvajanja za subvencije, napravila dodatni iskorak u odnosu na privredu, tako što se direktno uključila u traženje partnera i promociju investicijskih prednosti ovog kantona u inostranstvu.

-Želimo da dodatno jačamo realni sektor Zeničko-dobojskog kantona, da dovedemo nove velike investitore koji će prepoznati komparativne prednosti ove regije, kao što su povoljan geografski položaj, snažna industrijska osnova i dobre drumske veze, koje će biti još mnogo kvalitetnije kada se završi izgradnja autoputa – poručio je premijer Nezir Pivić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica