Državljanima Katara ukinute vize za Sjedinjene Američke Države

Državljanima Katara ukinute vize za Sjedinjene Američke Države

Država Katar je uvrštena u program ukidanja viza za putovanje u Sjedinjene Američke Države (SAD), čime je ova zemlja Zaljeva postala prva zemlja regije čijim državljanima je omogućen pristup ovom programu.

Na ovaj način Sjedinjene Američke Države dozvoljavaju građanima Katara da putuju bez viza do 90 dana, počevši od 1. decembra ove godine.

Zauzvrat, državljani Sjedinjenih Američkih Država uživat će iste privilegije prilikom putovanja u Katar, Prenijela je katarska novinska agencija QNA.

Katarski ministar unutrašnjih poslova šeik Khalifa bin Hamad bin Khalifa al- Thani rekao je da uključivanje Države Katar u američki program ukidanja viza odražava stratešku razinu odnosa Katara sa Sjedinjenim Državama.

Naglasio je da je ovo vrhunac bilateralnih veza dva prijateljska naroda na raznim područjima.

Prema riječima šeika Al-Thanija, u skladu s međunarodnim pokazateljima, Država Katar je vodeća na polju sigurnosti među zemlja u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA), te da je snažno predana globalnim standardima u oblasti sigurnosti.

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas ocijenio je ovim povodom da je program ukidanja viza jedna od najuspješnijih sigurnosnih inicijativa u zemlji.

Dodao da učešće Države Katar u programu povećava razmjenu informacija o jednom od najprometnijih putničkih i tranzitnih čvorišta na svijetu, povećavajući time i sigurnost Sjedinjenih Država.

Visoki zvaničnik je uputio pohvale zvaničnoj Dohi za ispunjenje strogih uvjeta ovog sporazuma, dodavši kako se veseli nastavku zajedničkog rada za dobrobit obje zemlje.

Inače, američki program ukidanja viza temelji se na sveobuhvatnom partnerstvu između Sjedinjenih Država i zemalja učesnica, ispunjavanju specifičnih zahtjeva i standarda koji se odnose na provođenje zakona, graničnu kontrolu i izdavanje sigurnih elektronskih putnih isprava, javila je agencija QNA.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica