Gradonačelnik Zavidovića opstruira investiciju izgradnje novog turističkog kompleksa

Gradonačelnik Zavidovića opstruira investiciju izgradnje novog turističkog kompleksa

Zavidovići, 25. septembar 2024. – Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović opstruira investiciju kompanije Erdi d.o.o. i nedozvoljava izgradnju novog turističkog kompleksa na području Zavidovića. Kao što je poznato, kompanija Erdi je još u julu ove godine najavila višemilionsku investiciju u projekat izgradnje adrenalinskog parka i turističkog naselja na području Vozuće, u slivu rijeke Krivaje, u mjestu Stog – Hadžići. Radi se o investiciji kojom će biti izgrađeni novi turistički kapaciteti pod nazivom “Kupalište i adrenalinski park (Stog – Hrge)” i “Krivaja resort (Hodžić Polje)”, saopštavaju iz ove kompanije.

Međutim, aktuelni gradonačelnik Mujanović klasičnim mafijaškim metodama ne dozvoljava da se pokrene investicija, i na taj način otvori na desetine novih radnih mjesta za mještane tog naselja, kao i da lokalna zajednica ali i cijela država ima dodatne koristi od uplate poreza, naknada i doprinosa koji su direktna korist za širu društvenu zajednicu. Projektant je završio idejni projekat kojeg ne smije dati investitoru kako bi predao zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnost, te sam navodi da će isti predati nakon lokalnih izbora zbog pritiska koji se na njega vrši. Na projektanta se iz administracije Grada Zavidovića vrši pritisak ucjenom za realizaciju projekata koje oni već rade za grad. 

Također, gradonačelnik Mujanović sinoć je na predizbornom skupu u okviru izborne kampanje iznio niz neistina protiv naše kompanije ugrožavajući egzistenciju oko 50 zaposlenih i njihovih porodica, te potvrdio da upravo on stoji iza opstrukcija izgradnje novog turističkog kompleksa u Zavidovićima, ali i iza napada na našu kompaniju, i to preko “neformalne grupe građana”. 

Ono što je u normalnim općinama i gradovima normalna stvar,kao što je podnošenje zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izvođenje višemilionskih investicija, u Zavidovićima je to neizvodljivo. Pitamo se da li su i ostali investitori u Zavidovićima imali slična iskustva zbog kojih su morali pobjeći sa svojim investitorima u susjedno Žepče i druge općine? Na žalost, sve dok se ovakve stvari dešavaju, iz Zavidovića će odlaziti investicije a za njima i čitave porodice.  

Kompanija Erdi d.o.o. najavila je ljetos ulazak u novu oblast poslovanja, sa ciljem da jasno definira pravac svog budućeg razvoja. Također, kao kompanija koja se bavi građevinskim poslovima i rudarenjem, želi dati vlastiti doprinos razvoju turizma i očuvanju okoliša u matičnoj općini, u Zavidovićima. Upravo su turistički potencijali Zavidovića prednost koju treba iskoristiti na najbolji način. Korist će imati svi, prije svega lokalna zajednica, Grad Zavidovići, Zeničko  – dobojski kanton, turisti, ali i investitor. 

Planirano je da kupalište i adrenalinski park, kao i Krivaja Resort budu smješteni unutar netaknute prirode, na prelijepom mjestu, gdje se potok i vodopad stapaju sa šumom i terenom. Samo mjesto je idealno za zdrav odmor, zabavu i avanturu. Cijeli kompleks prostirat će se na oko 40.000 kvadratnih metara. Ovaj svojevrstan park prirode sa turističkim kapacitetima bit će u stanju, kada se završi njegova izgradnja, primiti na desetine hiljada turista tokom cijele godine. 

Investicija će biti realizirana u nekoliko faza. Kako se koja faza investicije završi, tako će se stavljati u funkciju. Procjena je da će za projekat biti potrebno oko pet godina da se u cjelosti realizira. Urađen je idejni projekat, i već sada se može steći dojam o kakvom je kompleksu riječ. Radi se o jednoj, u cjelosti održivoj investiciji. Sve će biti prirodno, od prirodnih materijala, u skladu sa najvišim ekološkim standardima očuvanja okoline. Od svega će jednako veliku korist imati i mještani ovh naselja kojima se uz nova radna mjesta, otvara mogućnost da proizvode zdravu hranu i da rade u ovom parku prirode. 

Ukoliko ne bude daljih opstrukcija lokalne vlasti i gradonačelnika, realizacija prve faze bit će započeta iduće godine u šta spada izgradnja snack bara, uređenje kupališta, zip line i cliff climbing. U drugoj fazi je predviđena izgradnja brvnara.

Trgovačko uslužno privredno društvo Erdi d.o.o. Zavidovići kompanija je specijalizirana za izvođenje rudarskih i građevinskih radova. Trenutno najveći dio svojih poslovnih operacija izvodi na projektu autoputa Koridor Vc. Za potrebe ove najveće građevinske investicije u zemlji, Erdi d.o.o. proizvodi i prevozi razne vrste kamenih agregata koji su neophodni realizaciju ovog projekta od posebnog značaja, uz izvođenje niza građevinskih radova. Erdi d.o.o. trenutno zapošljava oko 50 radnika, i posjeduje vozni park sa pratećom građevinskom mehanizacijom specijaliziran za izvođenje složenih građevinskih poslova. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica