Objavljujemo prijedlog Zakona koji predviđa povrat PDV-a za kupovinu prvog stana

Objavljujemo prijedlog Zakona koji predviđa povrat PDV-a za kupovinu prvog stana

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi razmatranja i usvajanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovini upućen je u parlamentarnu proceduru.

Zakon predviđa povrat PDV-a za kupovinu prvog stana, a na to bi, ako bude izglasano, pravo imale:

(1) Punoljetno fizičko lice koje je državljanin Bosne i Hercegovine sa stalnim mjestom prebivališta u Bosni i Hercegovini, koje je kupac stana, ima pravo na povrat PDV-a pri kupovini prvog stana.

(2) Stanom iz stava (1) ovog člana smatra se stambeni objekat, i/ili ekonomski djeljiva cjelina u okviru objekata na teritoriji Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni za stanovanje.

(3) Potvrde kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz stava (2) ovog člana izdaju nadležni organi u BiH.

(4) Ukoliko se naknadnim provjerama UIO ili organa iz stava (3) ovog člana utvrdi postupanje suprotno odredbama ovog člana, od strane UIO će se izvršiti naknadni obračun i naplata PDV.

(5) Propise kojima će se bliže regulisati uslovi i način povrata PDV a donosi Upravni odbor UIO

Prijedlog zakona kaže i da za okončane i time registrovane kupoprodaje stana kod nadležnih registrara izvršenih prije stupanja na snagu ovog zakona primjenjivat će se odredbe zakona koji je bio na snazi do tog momenta.

Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost zasniva se na princpima zakonitosti, hitnosti, društvene odgovornosti, solidarnosti i pravičnosti.

Ovaj vid poreske olakšice vodi padu javnih prihoda s jedne strane, ali istovremeno je praksa pokazala da usljed rasta tražnje i rasta privredne aktivnosti sektora građevine i svih povezanih sektora, dolazi do kompenzovanja pada javnih prihoda.

Prijedlog su potpisali i u parlamentarnu proceduru uputili Sanja Vulić, Mia Karamehić-Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica