Putin će predsjedavati sastankom o nuklearnom odvraćanju

Putin će predsjedavati sastankom o nuklearnom odvraćanju
Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the government in Moscow, Russia August 7, 2024. Sputnik/Valery Sharifulin/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Predsjednik Vladimir Putin predsjedavat će u srijedu sastankom Vijeća sigurnosti Rusije o nuklearnom odvraćanju, saopćio je Kremlj, dok Moskva razmatra kako da odgovori na zahtjeve Ukrajine zapadnim zemljama da joj dozvole da udari duboko u Rusiju zapadnim projektilima dugog dometa.

Rat u Ukrajini koji traje već 2 i po godine izazvao je najgoru konfrontaciju između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine – koja se smatra vremenom kada su dvije hladnoratovske supersile bile najbliže namjernom nuklearnom ratu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je sastanak u srijedu kao važan događaj.

“Predsjednik će održati govor. Ostalo će, iz očiglednih razloga, biti označeno sa ‘strogo poverljivo’”, rekao je Peskov novinarima.

Rusija je rekla da je u procesu revizije svoje nuklearne doktrine koja navodi okolnosti u kojima bi mogla pribjeći upotrebi nuklearnog oružja.

Rusija neće testirati nuklearno oružje sve dok se Sjedinjene Države suzdržavaju od testiranja, rekao je Putinov glavni čovjek za kontrolu naoružanja u ponedjeljak nakon spekulacija da bi Kremlj mogao odustati od svog postsovjetskog moratorija na nuklearna testiranja, prenosi Reuters.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica