Zvizdić: Obustaviti prodaju zgrade BHRT-a i pronaći održivo rješenje za finansiranje javnog servisa

Zvizdić: Obustaviti prodaju zgrade BHRT-a i pronaći održivo rješenje za finansiranje javnog servisa

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić izjavio je povodom informacije o prodaji imovine BHRT-a da je neophodno zaštititi državnu imovinu BiH i odgoditi zakazanu licitaciju.

Zvizdić je naveo da nevjerovatno zvuči vijest da je Općinski sud u Sarajevu za sutra zakazao licitaciju na kojoj se planira prodati zgrada BHRT-a, s ciljem izmirenja duga prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) od 16 miliona maraka, te da je u ovakvoj situaciji potrebno i neophodno zaštititi državnu imovinu Bosne i Hercegovine i odgoditi zakazanu licitaciju.

Smatra da nije dovoljno samo odgoditi licitaciju, jer time nismo riješili suštinu problema, a to je imperativna potreba pronalaska održivog modela trajnog finansiranja BHRT-a i drugih javnih servisa, te donošenja novog i adekvatnijeg Zakona koji uređuje rad javnih servisa.

– Naime, u konkretnom slučaju želi se prodati imovina vrijedna preko 170 miliona KM, radi namirenja duga od 16 miliona KM. U slučaju da BHRT ima održiv i stabilan izvor finansiranja ne bi bilo potrebe za izvršenjem i naplatu duga putem prodaje nekretnine u državnom vlasništvu, jer bi BHRT bio u stanju samostalno ispunjavati svoje obaveze – naveo je Zvizdić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica