U srijedu startuje nova sezona Evropske lige

U srijedu startuje nova sezona Evropske lige

Evropska liga, drugo po jačini klupsko nogometno takmičenje Evropske nogometne federacije (UEFA), za sezonu 2024/25. u novom formatu, startuje u srijedu.

U glavnom dijelu Evropske lige takmičat će se 36 ekipa, a veliko finale održat će se 21. maja 2025. godine na stadionu San Mames u španskom Bilbau.

Prvih devet utakmica otvaranja igra se u srijedu, a parovi su AZ Alkmaar – Elfsborg, Bodö/Glimt – Porto, Dinamo Kijev – Lazio, Galatasaray – PAOK, Ludogorec – Slavia Prag, Manchester United – Twente, Nica – Real Sociedad, Anderlecht – Ferencvaros i Midtjylland – Hoffenheim.

Parovi u četvrtak su Fenerbahce – Union St. Gilloise, Malmö – Rangers, Roma – Athletic Bilbao, Ajax – Besiktas, Bukurešt – Rigas, Lyon – Olympiakos, Braga – Maccabi Tel Aviv, Tottenham – Qarabag i Eintracht Frankfurt – Viktoria Plzen.

U sezoni 2024/25 UEFA je potpuno obnovila prvi dio takmičenja. U Evropskoj ligi klubovi su prema koeficijentima bili podijeljeni u četiri grupe od po devet ekipa.

Osam najboljih ekipa iz glavnog dijela takmičenja plasirat će se direktno u osminu finala, dok ekipe od 9. do 24. mjesta očekuju dvije utakmice doigravanja za plasman u osminu finala, a ekipe od  25. mjesta završit će svoje međunarodne nastupe. 

U glavnom dijelu ligaškog takmičenja igrat će se osam kola, od 25. septrembra do 30. januara.  Eliminacijske borbe za plasman u osminu finala kreću 13. februara,  a revaši su 20. februara. Termini osmine finala su 6. i 13. mart, četvrtfinale 10. i 17. aprila, a polufinale 1. i 8. maja.  Veliko finale održat će se 21. maja u Bilbau, najvećem baskijskom gradu.

U sezoni 2024/25 UEFA će klubovima Evropske lige podijeliti 565 miliona eura. Svih 36 klubova u glavnom dijelu takmičenja dobit će po 4,31 milion eura, svaka pobjeda klubovima donosi 450.000, a nerješeni  rezultat 150.000 eura.

Svih osam klubova, koji će se nakon glavne faze direktno  plasirati u osminu finala, dobit će po 600.000 eura, a klubovi od 9. do 16. mjesta dobit će po 300.000 eura. Proboj u osminu finala ekipama donosi 1,75, u četvrtfinale 2,5, u polufinale 4,2 i finale 7 miliona eura, a konačni pobjednik dobiva dodatnih 6 miliona  eura.

U Evropskoj ligi, odnosno nekadašnjem Kupu Uefe, najuspješnija je španska Sevilla sa sedam titula.  Po tri puta slavili su italijanski Juventus i Inter, engleski Liverpool i španski  Atletico Madrid, a po dva puta njemački Eintracht i Borussia Mönchengladbach, engleski Tottenham i Chelsea, nizozemski Feyenoord, švedski Gothenburg, španski Real Madrid, italijanska Parma i portugalski Porto.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE