“Vremenski rolerkoster” očekuje nas u narednom periodu: Južina, zahlađenje pa zatopljenje

“Vremenski rolerkoster” očekuje nas u narednom periodu: Južina, zahlađenje pa zatopljenje

Prema prognozama meteorologa BHMeteo.ba, u narednom periodu očekuje nas promjenjiva vrijeme pa će, nakon vala južine, doći do zahlađenja. Ono će, međutim, biti kratkotrajno s obzirom da se već početkom sljedeće sedmice očekuje novo zatopljenje.

Danas, do poslijepodneva, očekuje se prolazak fronte sa zapada, što će donijeti prolazne kiše i pljuskove širom zemlje. Lokalno će, uz kišu, biti i grmljavine, posebno na jugu i zapadu Bosne i Hercegovine. U poslijepodnevnim satima, nakon prolaska fronte, očekuje se razvedravanje u većini krajeva, uz rijetku pojavu kratkotrajnih pljuskova.

Od srijede, 25. septembra, do subote, 28. septembra, na vremenske prilike će uticati južni vjetrovi. Očekuju se povremeno umjereni do jaki udari juga. Srijeda će donijeti promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme, sa povremenim kišama i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom.

U četvrtak, 26. septembra, i petak, 27. septembra, očekuje se stabilnije i pretežno sunčano vrijeme. Na jugu i zapadu zemlje moguće je nešto više oblačnosti, uz rijetku pojavu kiše. Temperature će biti vrlo visoke, posebno u petak, kada se očekuju dnevne vrijednosti između 24 i 29 stepeni, a ponegdje i do 31 °C.

Za vikend se prognozira dolazak osjetno hladnijeg zraka sa sjevera, što će donijeti padavine, pojačan sjeverni vjetar i buru. Najhladniji dani očekuju se u nedjelju i ponedjeljak, kada će dnevne temperature biti oko 15 stepeni ili niže. Ovo zahlađenje bit će kratkotrajno, jer se već od utorka, 1. oktobra, očekuje porast temperature.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica