Benefiti tamne čokolade: Slatkiš koji je saveznik u borbi protiv nekoliko zdravstvenih stanja

Benefiti tamne čokolade: Slatkiš koji je saveznik u borbi protiv nekoliko zdravstvenih stanja

Ako ste ljubitelji čokolade, ali ipak želite da vam je fokus na zdravijoj ishrani, tamna čokolada je bolji izbor nego druge vrste ovog popularnog slatkiša. Zapravo, tamna čokolada mogla bi imati brojne zdravstvene prednosti za vaš organizam.

Tamna čokolada također povećava unos vlakana što je ključno jer ogromnih 90 posto ljudi ne unosi preporučenih 30 grama vlakana dnevno. Tvrdi da povećanje unosa vlakana za pet grama svaki dan može značajno sniziti krvni pritisak.

“Također, ima vlakana, a normalna porcija tamne čokolade ima dvostruko više od ekvivalentne kriške hljeba od cjelovitih žitarica u pogledu vlakana. Dakle, čokolada je sjajna stvar za poslasticu na kraju dana”, objasnio je.

Kakao je bogat izvor polifenola kao što su flavanoli koji djeluju kao gorivo za vaše crijevne mikrobe, pospješujući rast korisnih crijevnih bakterija i smanjujući broj patogenih ili loših bakterija. Jedno je istraživanje pokazalo da ukupni sadržaj polifenola u kakaovom prahu premašuje onaj u acai bobicama, borovnicama i naru.

Ipak, neke čokoladice sadržavat će emulgatore pa je najbolje provjeriti etiketu i odabrati one čokoladice s najvećim postotokom u kojem možete uživati ​​kako biste smanjili sadržaj šećera i maksimizirali sadržaj polifenola i vlakana.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica