Hezbolah imenovao novog komandanta elitne jedinice, već je preživio jedan atentat

Hezbolah imenovao novog komandanta elitne jedinice, već je preživio jedan atentat

Ali Reda Abbas imenovan je novim zapovjednikom Hezbollahove jedinice Radwan nakon smrti bivšeg komandanta Ibrahima Aqila u izraelskom zračnom napadu na Dahieh u Bejrutu, kako je u subotu izvijestio Al-Hadath, libanski list povezan s Hezbllahom.


Abbas, 60, rođen je u Barishu, u južnom Libanu, i preživio je pokušaj atentata 1990-ih dok je blisko surađivao s Aqilom, ističući njegovu dugogodišnju uključenost u Hezbolah. Imao je razne vojne dužnosti i prepoznat je kao ključni operativni oficir unutar južne komande Hezbolaha, što ga označava kao dio treće generacije organizacije.

Abbas navodno posjeduje univerzitetsku diplomu i naprednu vojnu obuku u Iranu, često se pojavljujući u medijima pokrivenog lica kada se raspravlja o vojnim operacijama Hezbolaha.

Abbasov novoimenovani pomoćnik je Ali Mussa Daqduq, koji je ranije bio optužen za otmicu i ubistvo pet američkih vojnika tokom incidenta 2007. u Karbali u Iraku, ali ga je irački sud oslobodio 2012., dopuštajući mu da se vrati u Liban.

Godine 2019. navodno je osnovao jedinicu Hezbolaha s ciljem provođenja operacija protiv Izraela sa sirijske Golanske visoravni i vjeruje se da je stvorio promatračke tačke za praćenje izraelskih aktivnosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE