Kako je Schmidt nabacio Dodiku na volej: Ide na sud u Strazbur, a izbjegava Sud BiH

Kako je Schmidt nabacio Dodiku na volej: Ide na sud u Strazbur, a izbjegava Sud BiH

Christian Schmidt otići će u Evropski sud za ljudska prava i tamo svjedočiti u predmetu “Slaven Kovačević” nakon što se Vijeće ministara BiH žalilo na presudu. Sada je odluka na Velikom vijeću suda u Strazburu.

Nakon što se pojavila informacija da će pred sudom u Strazburu svjedočiti i visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se Slaven Kovačević kazavši da je “Schmidt lažov, manipulator i da radi u interesu HDZ-a”.

Kovačević tvrdi da sud nije pozvao Schmidta već da je Schmidt sam, putem britanske advokatske kuće, tražio da se pojavi na sudu.

Na ove informacije reagovao je advokat Goran Bubić koji pred Sudom BiH zastupa predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je optužen za krivično djelo nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

“Poziv Christianu Schmidtu da se pred Evropskim sudom za ljudska prava sasluša u svojstvu svjedoka, bez obzira na koje okolnosti, dokaz je da nema razloga da se u istom svojstvu ne pozove i sasluša pred Sudom BiH, tim prije što se Schmidt sam nije ni pozivao na imunitet, makar ne javno”, rekao je Bubić u kolumni za agenciju Srna.

Sud BiH je u maju ove godine odbio prijedlog odbrane Milorada Dodika da za svjedoka pozovu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ako se ispostavi tačnim da se Schmidt sam pozvao u strazburski sud u svojstvu prijatelja suda, ili odazvao pozivu, onda će takav potez ići direktno u korist Dodikove odbrane koja insistira da Schmidt svjedoči u procesu protiv Dodika ako se uzme u obzir da je Schmidt nametnuo izmjene krivičnog zakona zbog kojih se sudi Dodiku.

Jer zašto se Schmidt odazivu pozivu suda u Strazburu (ili sam poziva) u slučaj kada jedna osoba tuži državu zbog kršenja biračkih prava i dobije presudu, a ne odaziva u svojstvu svjedoka u predmetu pred domaćim državnim sudom.

“Zato bi ovakvo postupanje Evropskog suda za ljudska prava trebalo ohrabriti Sud BiH da se Schmidt, ipak, pozove i sasluša kao svjedok u krivičnom predmetu protiv predsjednika Dodika i Miloša Lukića. Pojavljivanje pred sudom države BiH, u kojoj stoluje, doduše pod protivrječnim okolnostima, nije nikakvo unižavanje već bi predstavljalo izraz poštovanja prema pravosuđu BiH”, smatra advokat Bubić.

I Slaven Kovačević, koji je tužio i dobio BiH zbog kršenja njegovih biračkih prava kao pripadnika Ostalih, kaže da visoki predstavnik nije tumač Ustava BiH već civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma što je članom 1 Aneksa 10 jasno rečeno šta je.

Kovačević je optužio Schmidta da radi u interesu HDZ-a i da nije neutralan te da se sam pozvao u Strazbur putem eminentne britanske advokatske kuće.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE