BEZ DLAKE NA JEZIKU | Kapković otkriva šokantne detalje o lokalnoj politici: Ko zapravo koči napredak Zenice?

BEZ DLAKE NA JEZIKU | Kapković otkriva šokantne detalje o lokalnoj politici: Ko zapravo koči napredak Zenice?

Alen KAPKOVIĆ, nosilac liste Političke organizacije POKRET za Gradsko vijeće Zenica, aktuelni zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantonaAlen KAPKOVIĆ, diplomirani ekonomista po struci, poznatiji kao Kale, direktor je AURA OSIGURANJA za F BiH.

Izuzetno je društveno aktivan, pa je među građanima Zenice prepoznatljiv po humanitarnom radu. Kroz svoje svakodnevne radne aktivnosti, podržava brojna udruženja, sportske klubove i pojedince. Slobodno vrijeme provodi u prirodi, sa porodicom i prijateljima. Na Lokalnim izborima (2020.) kandidovao se za Gradsko vijeće Zenica i dobio mandat, osvojivši povjerenje gotovo 4.000 glasača. Tada je, po prvi put u životu, postao aktivan sudionik političkih zbivanja na lokalnom nivou.

Naravno, ova činjenica gospodinu KAPKOVIĆU, kao odgovornom čovjeku, značila veliku čast, ali i nove i dodatne obaveze, kako bi opravdao povjerenje Zeničana.Na Općim izborima, 2022. godine, postaje zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, gdje su obaveze prema zajednici i biračima daleko veće nego na lokalnom nivou.Kao samostalni i nezavisni zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, početkom februara 2024. godine, pokreće novu političku opciju na području Zenica, sa tendencijom širenja, prije svega, na ZDK, a zatim i na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Prije svega, želim se zahvaliti portalu 072info.com koji je omogućio da se, prvenstveno ja kao kandidat za Gradsko vijeće, a naravno i cijela moja politička opcija, predstavimo našim sugrađanima, glasačima. Pokušat ću na Vaša pitanja odgovoriti najkonkretnije, sa manjim osvrtom na naše političke ciljeve.”

1.Kao nosilac liste za Gradsko Vijeće Zenice, koje su tri ključne inicijative koje planirate pokrenuti kako biste poboljšali kvalitet života građana Zenice?

Kvalitet života građana Zenice dugo godina nije na nivou koji Zeničani zaslužuju. Mnogo faktora utjecalo je na, slobodno mogu reći, izuzetno loš kvalitet života u Zenici, ali najveći problem je, svakako, lokalna politika, koja treba da (na)pravi bolji ambijent. Pod ambijentom mislim i na kvalitet zraka koji udišemo, ali i na sve ostalo što prati kvalitet života u jednom gradu. Statistički podaci koje svakodnevno možemo vidjeti i čuti su poražavajući. Zenica je, samo u posljednjih osam godina, prema dostupnim podacima, ostala bez 15.000 svojih sugrađana, a istovremeno i bez 6.000 radnih mjesta.

Dakle, umjesto da se radilo na povećanju nataliteta, na otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju i podizanju standarda i kvaliteta života uopće, proteklih godina, ali ne samo proteklih da ne bude zabune, nije se radilo ništa. POKRET je nova snaga, politički pravac nas nekolicine koji smo mladi, puni elana, energije, a što je najvažnije znanja i želje da stvari pokrenemo i promijenimo nabolje. Kad je u pitanju, konkretno, kvalitet života građana Zenice, ključne inicijative su sadržane i u našem programu „ZENICA ZA 10!“ i ne mogu biti samo tri, jer je Zenica, nažalost, zapušten grad.

Ali, ukoliko bih morao izdvojiti, prema svom mišljenju, tri najvažnije iz našeg programa, to bi bile: porodica, privreda i sport! Konkretnije – porodica – da se omogući besplatan boravak djece u vrtićima, ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje, da se osiguraju finansijska sredstva za podsticaj povećanja nataliteta – 1. dijete – 1.000,00 KM, 2. dijete – 2.000,00 KM i 3. dijete – 5.000,00 KM, kao i da se osiguraju sredstva za pružanje finansijske podrške prilikom sklapanja braka. Kad je u pitanju privreda Zenice, godinama je ugrožena velikim nametima koje druge općine i gradovi nemaju nikako ili imaju u mnogo manjem obimu.

U skladu sa našim Programom, planirali smo osloboditi malu privredu parafiskalnih nameta, zatim omogućiti olakšice prilikom registracije novih poslovnih subjekata, povećati podršku razvoju poljoprivrede, stočarstva i voćarstva, te osigurati plasman proizvodnje, ali i obezbijediti besplatne sve priključke za proizvodna preduzeća. S obzirom na to da sam već naglasio da je veoma teško izdvojiti tri od naših deset inicijativa, ovdje bih se ogradio, jer moj lični prioritet u odnosu na onih preostalih naših osam inicijativa je – sport.

Moramo podhitno našem gradu vratiti status „Grad sporta“, a to možemo isključivo povećanjem izdvajanja za sport na godišnjem nivou na minimalno četiri miliona konvertibilnih maraka, kako bismo osigurali podršku strateškim projektima i kako bi Zenica imala premijerligaše u svim sportovima, te klubove i u evropskim takmičenjima.

2.Kako planirate osigurati transparentnost rada Gradskog vijeća i uključiti građane u donošenje odluka, smatrate da građani trebaju da se pitaju zar ne?

Kao osoba koje je uvijek „na cesti“, prvenstveno kroz svoj posao, gdje svakodnevno ostvarim kontakte sa preko stotinu svojih sugrađana, zatim kao gradski vijećnik dvije godine, a onda i kao zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, uvijek sam dostupan i na raspolaganju građanima za probleme koje imaju.

Televizijski prijenos sjednica Gradskog vijeća, što je glavno načelo transparentnosti, omogućio nam je da vidimo kakvi su nam to gradski vijećnici i kakav nam je, nažalost, gradonačelnik. Kontinurano su radili na tome da degradiraju, ne samo ove pomenute funkcije – gradonačelnik i gradski vijećnik, nego i onu govornicu i Salu Gradskog vijeća, izgovarajući nevjerovatne uvrede, laži, prijetnje i šta sve ne.

Zbog svega toga, smatram da građani sada dobro trebaju razmisliti kome da daju svoj glas, jer svaki glas je bitan, a upravo onome kome su dali glas, sutra s punim pravom se mogu obratiti kako bi se aktivno uključili u rad i odlučivanje o svakoj temi o kojoj Gradsko vijeće bude raspravljalo.

3.Zenica se suočava sa problemima zagađenja i ekoloških izazova. Šta konkretno namjeravate poduzeti u vezi sa ovim problemom, i kako planirate to financirati?

Zenica je od svog nastanka jedan od najzagađenijih gradova, kako u tadašnjoj zajedničkoj državi, tako i danas u Bosni i Hercegovini. Ovo, dakle, nisu problemi koji su nastali u neposrednoj prošlosti ili nečijom krivicom, odnosno nebrigom vlasti, nego iz razloga što je jedna od najjačih industrija u bivšoj Jugoslaviji – Željezara, koja je izgradila pola tadašnje države, smještena upravo u našem gradu.

Upravo za potrebe razvoja Željezare, izgrađen je cijeli grad, koji je po popisu iz 1991. godine imao 145.000 stanovnika. Međutim, najveća razlika tadašnje Željezare i sadašnjih (robo)vlasnika koji su to pod sumnjivim okolnostima i kupili je što je Željezara vraćala društvu kroz sve aspekte, odnosno ulagala u infrastrukturu Grada, u sport, u kulturu, u sve segmente života i na taj način nadomještala građanima Zenice onečišćenje zraka, dok ovi današnji vlasnici ne podržavaju ništa lokalno, nego iznose stotine miliona konvertibilnih maraka dobiti iz Bosne i Hercegovine.

Nedavno je ugašena Koksara ArcelorMittala, koja je navodno bila najveći zagađivač iz ove fabrike, ali mi i dalje imamo ekoloških izazova. Posebno sad u zimsko vrijeme, kad se pale i kućna ložišta, imat ćemo problem sa kvalitetom zraka. Sreća je što je nova Toplana, kako izjavi jednom prilikom aktuelni gradonačelnik, „obgorila“, pa ove godine neće barem toplana zagađivati zenički zrak. U našem programu „ZENICA ZA 10!“, posebna tema je ekologija, a jedna od naših prioritetnih inicijativa bit će sanacija požarišta između Crkvičkog brda i Kamberovića čikme. Požar ugljenog sloja na mjestu gdje je prije pola vijeka vršeno rudarenje, još uvijek traje i ozbiljno ugrožava zdravlje Zeničana.

Svjesni smo da je požare u ugljenim poljima pod zemljom teško i skupo gasiti, ali Grad Zenica raspolaže budžetom većim od stotinu miliona konvertibilnih maraka, a zdravlje Zeničana ne smije imati cijenu!Pored ovog, rekao bih, bukvalno „gorućeg“ problema, u našem programu „ZENICA ZA 10!“ je da kvalitetno organizujemo selektivno prikupljanje otpada na području Zenice, izgradimo sortirnicu otpada, riješimo problem divljih deponija, unaprijedimo hortikulturu i izgradimo dodatne sadržaje na Kamberovića polju i u Gradskom parku, ali i da formiramo gradsku eko-policiju, koja će vršiti nadzor i čuvati naše zelene površine.

Što se tiče finansiranja ovih projekata, Evropska unija posebnu pažnju posvećuje ekologiji, pa s tim u vezi ima više različitih vrsta bespovratnih fondova za zaštitu i unapređenje životne sredine. Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat, ima pravo aplicirati na mnoge ove javne pozive i fondove, ali Zenica može i sa viših nivoa vlasti povući sredstva za ove namjene.

4.S obzirom na ekonomske izazove, posebno za mlade, šta konkretno nudite kao rješenje za smanjenje nezaposlenosti i stvaranje boljih uslova za zadržavanje mladih u Zenici?

Djelomično sam već i odgovorio na ovo pitanje. S obzirom na to da je „privreda“, odnosno ekonomija pitanje svih pitanja, neophodno je učiniti maksimalne napore, kako bismo privukli investicije i investitore koji naš grad u proteklom periodu izbjegavaju u širokom luku. Građani moraju znati da aktuelna vlast na čelu sa „gazdom Grada“ ne čini apsolutno ništa kako bi privukla investitore.

Čak naprotiv, oni koji su samoinicijativno dolazili i iskazali interes za investiranje na području Grada Zenice, odlazili su razočarani, jer se gradonačelnik nije udostojio niti da ih primi i sasluša njihove ideje, a kamoli da im pomogne u realizaciji. Posljednja strana investicija u Zenici se ne pamti, a upravo svjež strani kapital je neophodan kako bi i domaća privreda „prodisala“.

Nakon što pripremimo teren i omogućimo olakšice prilikom registracije novih poslovnih subjekata, obezbijedimo besplatne priključke za proizvodna preduzeća, oslobodimo malu privredu parafiskalnih nameta, radit ćemo maksimalno na promoviranju privrednih potencijala našeg grada u zemlji i inostranstvu. Jedan od boljih načina promocije je svakako i najstariji bosanskohercegovački – zenički privredni sajam ZEPS. Iskoristit ću ovu priliku pa reći i to da sam ja, kao zastupnik u Skupštini ZDK, ako ne najzaslužniji, onda sigurno jedan od najzaslužnijih što se ove godine ponovo, nakon pet godina pauze, održava ZEPS. Naime, krajem prošle godine, na jednom neformalnom druženju, moj prijatelj je pomenuo da je vlasnik licence ZEPS naš zajednički prijatelj, inače i vlasnik uspješne kompanije TAPAS.

Tada smo, zajedničkim snagama, uspjeli sve teze „protiv“ organizacije i održavanja novog Sajma koje je vlasnik licence pomenuo kao moguće, okrenuti „ZA“ i nagovoriti ga da krene u realizaciju. Ja sam na Budžet Kantona napisao amandman da se izdvoje sredstva za organizaciju ZEPS-a, ali nikada i nigdje nismo to pomenuli samo iz jednog razloga – zato što bi aktuelni gradonačelnik pokušao sve moguće i nemoguće vratolomije iz „svoje kuhinje“ da se Sajam ne pokrene. samo zato što inicijativa dolazi od mene, njegovog „mrskog neprijatelja“. Dali smo instrukcije vlasniku licence kako i na koji način da pregovara za nadležnim gradskim službama i gradonačelnikom, kako bi što jednostavnije riješio administrativne izazove.

Danas smo, evo, svjedoci da se na sva zvona gradonačelnik hvali kako je upravo on zaslužan za ponovno pokretanje ZEPS-a. Prepustio sam mu to, jer je, nažalost nas svih Zeničana, to jedino čime se i može pohvaliti, a s obzirom na to da za privredu ovog grada za osam godina vladavine nije uradio apsolutno ništa.Drugi dio pitanja odnosio se na mlade, što sam, također, već djelomično odgovorio. Naime, naš Program „ZENICA ZA 10!“ posebno je izdvojio MLADE i brigu o mladima.

Planirali smo osigurati sredstva i pružiti finansijsku podršku prilikom sklapanja braka, ali i subvencionirati kupovinu ili izgradnju prve nekretnine za mlade, što smatramo izuzetnom pogodnošću i razlozima da, sutra, mladi iz drugih gradova doseljavaju u Zenicu, u potrazi za poslom i stvaranjem porodice, a ne da mladi, kao do sada, odlaze u potrazi za boljim životom.

5.Vaša kampanja se često fokusira na pitanja lokalne infrastrukture. Koji su specifični projekti na koje planirate staviti prioritet i kako će oni doprinijeti razvoju grada?

Najveći ili najskuplji problem Grada, odnosno gradskog područja Zenice je grijanje. Iako sada postoji i Toplana koja je, navodno, stabilan izvor toplotne energije, koja je napravljena pod sumnjivim okolnostima i netransparentnim dogovorom, Zenica ima ogroman problem dotrajalih instalacija grijanja. To je projekat koji zahtijeva investiciju od preko 100 miliona konvertibilnih maraka. Kad je u pitanju infrastruktura, mi smo detektovali nekoliko problema i planirali da ih riješimo. Prije svih, to je problem stacionarnog saobraćaja, koji ćemo riješiti izgradnjom podzemnih i nadzemnih garaža.

Zenički trgovi (Trg Alije Izetbegovića, Trg BiH, Stanični trg) su sramota, umjesto ponos ovog Grada, te zahtijevaju potpunu rekonstrukciju. Pored toga, odnosno paralelno sa ovim radovima u užem gradskom jezgru, neophodno je unaprijediti putnu i prateću infrastrukturu do svih mjesnih zajednica Grada Zenice, zatim uraditi regulaciju korita svih rijeka, sa izgradnjom pješačkih i biciklističkih staza, izgraditi nove i sanirati postojeće pješačke i biciklističke staze, te spojiti naselja Blatuša i Crkvice izgradnjom tunela i mosta.

Kao dio infrastrukturnog projekta, a koji se naslanja i na turistički aspekt je svakako unapređenje putne i prateće infrastrukturu do izletišta Smetovi i Bistričak, ali i potpuno oživljavanje ova dva i drugih potencijalnih izletišta oko Zenice.

6.Ako biste morali birati između dugoročnog ekonomskog rasta Zenice i kratkoročnih populističkih mjera koje donose brzu popularnost, šta biste izabrali i zašto?

Naravno, dugoročni ekonomski rast! Kako popularno ili populistički govore da smo četvrti grad u Bosni i Hercegovini, možda jesmo, ali, nažalost, samo po broju stanovnika. Možda čak više nismo ni po broju stanovnika, ako uzmemo u obzir činjenicu da je Zenicu u proteklih nekoliko godina napustilo 15.000 ljudi.

U našem kantonu jesmo četvrti grad, nakon Tešnja, Kaknja i Visokog, što je poražavajuće. Zenica je sjedište i administrativni centar Zeničko-dobojskog kantona i mora da bude prvi grad Kantona, a da bismo došli na četvrto mjesto u državi, potrebno je sistemski i dugoročno rješavati probleme.

7.Kada se vratimo u prošlost, šta je ono što je doprinijelo da Zenica izgleda ovako kako danas izgleda?

Zenica danas, nažalost, izgleda kao zapušten grad. Iako imamo prelijepe parkove u centru grada, imamo odličnu sportsku infrastrukturu koja se, nažalost, veoma loše održava, imamo fenomenalne (pred)uslove za umjetnost – najbolje pozorište, odnosno zgradu pozorišta na Balkanu, koja prokišnjava i oronula je…, kako sam već i pomenuo, ne zna se tačno kad je posljednja strana investicija došla u Zenicu.

Sve to, dakle nebriga nadležnih i odgovornih je doprinijela da Zenica danas izgleda kao grad koji je zapušten, a ako se ovako nastavi ponašati vlast, lako bismo mogli dobiti epitet i „napušten“. Dakle, sve se mora mijenjati iz korijena, a sve što je neophodno uraditi, sadržano je u Programu „ZENICA ZA 10!“ Pokret-a.

8.Kada bi za dobrobit grada bilo potrebno surađivati s trenutnom vodećom strankom da li bi pristali na to?

Ovo je vrlo osjetljivo pitanje! Može se nazvati i „trik pitanjem“! Da je situacija malo drugačija, da ne kažem normalnija, odgovor bi glasio – naravno, sve za dobrobit svog grada! Međutim, svi koji poznaju mene lično, koji poznaju dešavanja u i oko aktuelne lokalne vlasti, zeničkog gradonačelnika i njegove stranke jednog lica, znaju da je jedan od najvećih razloga moga odlaska i napuštanja te politike jeste upravo činjenica što tu nije bilo sluha za ideje koje su dolazile od opozicije, a bile su za dobrobit našeg grada.

Ja lično smatram da apsolutno nije bitno koja je politička opcija na vlasti ili iz koje politike ili opcije neko dolazi, ako taj neko radi za dobrobit svih građana i ako se rješavaju problemi u našem gradu. Nažalost, u prethodnim godinama, koliko sam ja dugo u politici (nepune četiri godine), shvatio sam da svi drugi gledaju isključivo to odakle ideja i iz koje političke opcije dolazi, te od toga zavisi da li će se podržati i realizovati, ili neće.

Dakle, konketno, s trenutnom vodećom strankom u Gradu bih sarađivao isključivo i samo ako je to jedini način da se radi u korist naših sugrađana.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica