Čekao smrt 27 godina: Američka država nakon duge pauze nastavila s pogubljenjima

Čekao smrt 27 godina: Američka država nakon duge pauze nastavila s pogubljenjima

Američka država Južna Karolina nastavila je s pogubljenjima nakon 13 godina stanke u petak kada su njezini dužnosnici pogubili čovjeka osuđenog za ubojstvo prodavačice u pljački 1997. godine.

Ponestalo im je zaliha smrtonosnih injekcija prije mnogo godina, a prema CNN-u, nijedna ih kompanija nije bila spremna javno prodati. Tako je država donijela zakon koji je držao u tajnosti dobavljače hemikalija i velik dio protokola pogubljenja kako bi mogla nastaviti s pogubljenjima smrtonosnom injekcijom.

Standard također omogućuje osuđenicima na smrt da biraju između injekcije, streljačkog voda ili električne stolice, koja je prvi put uvedena 1912. godine.

Zatvorenik pogubljen u petak bio je 46-godišnji Freddie Owens, koji je svoju žrtvu, 41-godišnju samohranu majku troje djece Irene Graves, upucao u glavu tokom noćne smjene nakon što mu je rekla da ne može otvoriti sef.

Owensa sada mogu slijediti drugi osuđenici. Pet osuđenika već je iscrpilo ​​sve žalbe, a Vrhovni sud Južne Karoline dopustio je jedno pogubljenje svakih pet sedmica.

Južna Karolina ponovno je uvela smrtnu kaznu 1976. i od tada je pogubila 43 zatvorenika. Početkom 2000-ih, zemlja je u prosjeku imala tri pogubljenja godišnje. Owensovo pogubljenje bilo je prvo od maja 2011.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica