Pokrenut proces! Građani će na 100.000 ZA PRVU NEKRETNINU uštedjeti 17.000 KM

Pokrenut proces! Građani će na 100.000 ZA PRVU NEKRETNINU uštedjeti 17.000 KM

Ministarstvo finansija i trezora BiH je još u januaru uputilo na adresu Uprave za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojom se predviđa uvođenje poreske olakšice za kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica.

Rast cijena

Sad je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine, a na koji način se on odvija, obrazložio je u petak ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

Kazao je da je ovo zakonsko rješenje opravdano sa socijalnog aspekta zbog drastičnog rasta cijena nekretnina i zato što je jedan od glavnih razloga odlaska mladih iz zemlje nemogućnost rješavanja stambenog pitanja. Očekuje da će prijedlog izmjena zakona za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Nakon divljanja cijena možemo da primijetimo da naši građani na težak način mogu da dođu do prve nekretnine, s obzirom na visok rast cijena. Radili smo određena istraživanja koja su pokazala da je jedan od razloga zašto mladi napuštaju zemlju taj što ne mogu da riješe svoje stambeno pitanje. Stoga bi ovakva zakonska rješenja imala višestruke efekte na ekonomiju, ali i demografiju BiH i entiteta. Implementacija navedenih mjera imala bi direktne efekte na javne prihode, ekonomije entiteta i budžete, a tražena je tada i analiza efekata predloženih izmjena i dopuna, te sugestije na ovaj preliminarni prijedlog, kazao je Amidžić.

Naveo je i da zakonske mjere ne važe samo za mlade bračne parove do 35 godina ili djecu poginulih boraca, već za sve koji žive u BiH, imaju državljanstvo BiH i nemaju riješeno stambeno pitanje.

Politički bezobrazluk

A na pitanje zašto su se na ovu inicijativu odlučili u periodu izborne kampanje, odgovorio je: “U BiH da biste ponekad završili neke stvari, morate biti bezobrazni, morate da imate političkog bezobrazluka i da izaberete pravi politički momenat. Mene sada interesuje da li u BiH postoji politički akter koji ima hrabrosti i spremnosti da kaže da neće podržati jedno ovakvo zakonsko rješenje ili da uslovljava usvajanje ovog zakona s nekim drugim zakonom.”

Državna zastupnica iz Naroda i pravde Mia Karamehić Abazović precizirala je da će građani ubuduće na svakih 100.000 KM za prvu nekretninu uštedjeti 17.000 maraka, što će značajno umanjiti teret te kupovine.

Zastupnik SDP-a u federalnom Parlamentu Elvir Karajbić još jednom je naglasio da se to odnosi samo na fizička lica, a ne na pravna.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk ističe da je vladajuća koalicija na nivou BiH dogovorila konkretnu mjeru od koje će svi bh. građani imati koristi, piše Oslobođenje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica