Koliko stepeni treba biti u prostoriji prije uključivanja grijanja

Koliko stepeni treba biti u prostoriji prije uključivanja grijanja

Nakon pada temperatura moglo bi vam se činiti previše primamljivim uključiti grijanje. Znate li kad je vrijeme za uključivanje grijanja?


Kao dio novog istraživanja kompanije Yell, David Doran iz Blackstone Plumbing & Heating Ltd savjetuje da manji pad temperature nije dovoljan razlog da se uključi grijanje. U stvari, morate sačekati da unutrašnja temperatura padne ispod 18 stepeni.

“Za starije ili ugrožene osobe preporučuje se održavanje temperature oko 20 stepeni. Na mnogim mjestima od početka do sredine oktobra temperature obično počinju da padaju, zbog čega je uobičajeno vrijeme za uključivanje grijanja”, kaže David.

Također, postoji još jedna greška koju ljudi često prave. Jeste li ikada čuli da je energetski efikasnije imati centralno grijanje na niskom nivou u svakom trenutku?

Po Davidovom mišljenju, ovo bi vam moglo donijeti više štete nego koristi i zapravo je preporučljivo samo zagrijati svoj dom kada je to potrebno.

“Općenito je efikasnije grijati svoj dom samo kada je to potrebno. Korištenje pametnog termostata može pomoći u održavanju ugodnih temperatura uz smanjenje rasipanja energije”, kaže David.

Kada ga uključite, on dodaje da pokretanje grijanja neće brže zagrijati vaš dom, ono samo povećava potrošnju energije jer kotao mora raditi jače i duže. S tim u vezi, on predlaže postavljanje termostata između 18 i 21 stepeni za ‘udobnost i efikasnost’.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica