“EU dovela Zapad u ćorsokak neuspjeha na Balkanu i zanemarila svoju obavezu u BiH”

“EU dovela Zapad u ćorsokak neuspjeha na Balkanu i zanemarila svoju obavezu u BiH”

Evropska unija je na Balkanu dovela Zapad u ćorsokak neuspjeha “u kojem službene izjave nikada nisu bile u većoj suprotnosti s realnošću na terenu”, piše politički analitičar Kurt Bassuener. On navodi da je EU zanemarila svoje obaveze u BiH prema Dejtonskom sporazumu, te da je “nagrađivala Srbiju” kako bi pokušala održati “fikciju” da je dijalog Beograda i Prištine još u životu.

Bassuener, stručnjak za Balkan iz Vijeća za politiku demokratizacije, ističe u komentaru za Financial Times da je Zapadni Balkan “jedina regija u kojoj se SAD dosljedno prepuštaju vodstvo demokratskom partneru – EU”, te da nigdje drugdje Zapad, ako je ujedinjen, nema veću polugu niti ima širi spektar instrumenata politike nego na Balkanu.

On ističe da su sange EUFOR-a znatno manje od snage koja bi predstavljala kredibilno sredstvo odvraćanja od prijetnji miru i teritorijalnom integritetu zemlje.

Dodaje da EU navodi da će podržati lokalne vlasti koje imaju primarnu odgovornost za održavanje sigurnog okruženja, ali da to prkosi samom razlogu zbog kojeg mandat EUFORA postoji: “naime, da osujeti pokušaji lokalnih vlasti da naruše mir”.

Bassuener također smatra da želja da se “održi fikcija” da je dijalog Beograda i Prištine još u životu primorava EU na svakakve poteze u kojima u stvari “nagrađuje Srbiju, uprkos navodima o umješanosti Srbije u nedavno nasilje i periodičnim (i tekućim) prijetnjama invazijom”.

On ocjenjuje da je dijalog, time što se udaljio od svog prvobitno deklarisanog cilja postizanja međusobnog priznanja Srbije i Kosova i što služi kao “štit” za autoritarnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pretvorio u sredstvo za skretanje pažnje sa istinskog riješavanja problema.

Bassuener pozdravlja izbor Kaje Kalas na poziciju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost, navodeći da je ona pokazala vodstvo i viziju za Evropu i širi zapad kao premijerka Estonije, posebno u pogledu odgovora na ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

Ostaje nada da će ona prihvatiti zakašnjeli zadatak da politike EU i šireg zapada budu dosljednije vrijednostima demokratije i ljudskog dostojanstva koje smatramo nama bliskim. Može početi tako što će voditi Zapad ka obnavljanju kredibilnog odvraćanja na Balkanu i početi da se suprotstavlja nazadovanju demokratije koje je tamo odavno vidljivo”, piše Bassuener.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica