Prije 21 godinu vrpcu presjekao Bil Klinton: Godišnjica otvorenja Memorijalnog centra Srebrenica

Prije 21 godinu vrpcu presjekao Bil Klinton: Godišnjica otvorenja Memorijalnog centra Srebrenica

Na današnji datum prije 21 godinu otvoren je Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima, a vrpcu je presjekao tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton (Bill Clinton). Povodom ove značajne godišnjice, Memorijalni centar Srebrenica danas će održati konferenciju pod nazivom „(Ne)procesuiranje negatora genocida: Predstavljanje izvještaja o negiranju genocida 2024.“.

Kako je za „Avaz“ rekla Amra Begić, pomoćnica direktora Memorijalnog centra Srebrenica, program će početi u 11 sati, naglasivši važnost procesuiranja negatora genocida kao ključnog koraka u borbi protiv revizionizma i očuvanja istine.

– Od otvorenja do danas Memorijalni centar je iz fondacije prerastao u državnu instituciju, uz podršku, naravno, Ureda visokog predstavnika u BiH. Tokom 21 godinu postojanja razvili smo niz sadržaja, od kojih je jedan izvještaj o negiranju genocida, koji će u petak (danas, op.a.) biti predstavljen, odnosno izvještaj o negiranju genocida za 2024. godinu. Osim toga, promovirat ćemo novu aplikaciju koja se tiče zločina i lokacija zločina koji su počinjeni na ovim prostorima – kazala je Begić.

Dodala je da očekuju da će prisustvovati, prije svih, majke Srebrenice te predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija.

– Ovo je za nas jedan od najvažnijih datuma u godini – istaknula je Begić.

Ž8 = N. Aj.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE