Italija kreće ka hemijskoj kastraciji silovatelja i pedofila

Italija kreće ka hemijskoj kastraciji silovatelja i pedofila
Rome, Palazzo Montecitorio, Italian Parliament.

Poslanici Parlamenta Italije su podržali osnivanje odbora za izradu nacrta zakona o tretmanu nasilnih seksualnih prestupnika medicinskim preparatima koji blokiraju androgene hormone, čime je napravljen prvi korak ka legalizaciji hemijske kastracije.

Donji dom Parlamenta je prihvatio inicijativu u kojoj se navodi da tretman treba da bude uz pristanak, reverzibilan i sa ciljem da se smanji rizik od ponovnog prestupa. Predviđena je i obaveza osnivanja relevantnog odbora koji bi to pratio, prenio je briselski portal Politiko.

Od kada je došla na vlast 2022, desničarska vlada premijerke Đorđa Meloni pokušava da se strogo drži zakona i reda i usvojila je zakon kojim se uvode desetine novih krivičnih djela i povećavaju kazne.

Ovog mjeseca Meloni je rekla da joj je bezbjednost prioritet.

Prijedlog za uvođenje hemijske kastracije dala je desničarska partija Liga, dio vladajuće koalicije. Po prijedlogu Lige, osuđeni seksualni prestupnici mogli bi da dobiju uslovnu kaznu u zamjenu za terapiju blokade hormona.

Lider Lige Mateo Salvini pozdravio je vijest iz parlamenta.

„Pobjeda Lige… Još jedan važan korak za našu istorijsku bitku za pravdu i zdrav razum: nulta tolerancija za silovatelje i pedofile“, napisao je Salvini na mreži X.

Međutim, opozicione grupe su prijedlog nazvale ekstremističkim i „kršenjem humanosti i pravde“, prenio je Politiko.

Poslanica Simona Bonafe iz opozicione Demokratske partije rekla je da je Ligin predlog „neustavan… da potkopava osnove pravnog sistema (Italije) koji je vijekovima prevazilazio tjelesno kažnjavanje“.

Liginu inicijativu zeleni i partije ljevice kritikuju kao poziv na represiju.

„Šta je sljedeće? Katran i perje, ili konopac?“, pitao je na društvenim mrežama Enriko Borgi iz centrističke partije Živa Italija.

Hemijska kastracija je primjena preparata koji inhibiraju oslobađanje hormona za stimulisanje ; proizvodnje testosterona, čime se smanjuje libido.

Obavezna hemijska kastracija dozvoljena je u Rusiji i Poljskoj i u nekim državama SAD za određena krivična djela.

Međutim, postoje sumnje u njenu efikasnost, a stručnjaci ukazuju da može da ima fizičke i psihološke posljedice.

Feminističke grupe upozoravaju da razlozi za nasilne seksulane zločine, poput silovanja, nisu nezaustavljivi seksualni nagoni, već faktori kulture društva.

Aktuelni ministar pravde Karlo Nordio usprotivio se sličnim predlozima 2019, pre nego što je ušao u vladu, rekavši da su „povratak u srednjevjekovna vremena“.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica