Kada je vrijeme za brigu: Zašto neke žene gube kilograme tokom trudnuće

Kada je vrijeme za brigu: Zašto neke žene gube kilograme tokom trudnuće

Gubitak težine tokom trudnoće može biti zbunjujući, a ponekad i zabrinjavajući. Zbog toga je važno da se obratite ljekaru kako bi tačno znali da je to razlog za brigu.

Buduće mame i njihovi ljekari obično govore o debljanju u trudnoći. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) općenito savjetuje da se žene udebljaju između 10 i 14 kilograma tokom trudnoće, ovisno o njihovom indeksu tjelesne mase (BMI).

No, može se dogoditi i da žene izgube kilograme tokom trudnoće, što može biti sasvim normalna pojava. Općenito govoreći, nijedna buduća majka ne bi trebala namjerno pokušavati smršaviti nakon što sazna da je trudna, čak i ako ima višak kilograma.

Istraživanja pokazuju da namjerni gubitak kilograma tokom trudnoće može povećati rizik od komplikacija za bebu. Dalje se navodi da ograničavanje kalorija i hranjivih tvari može biti štetno za vas i vaše dijete u razvoju.

Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili ste pretili i trudni ste, ljekar će vam ponuditi savjete o kontroli težine tokom trudnoće kako biste izbjegli moguće komplikacije.

“Za povećanje tjelesne težine tijekom trudnoće, naše preporuke temeljimo na ženinom indeksu tjelesne mase prije trudnoće”, kaže ginekologinja Kimberly Henderson.

Prema CDC-u, žene koje imaju indeks tjelesne mase od 30 ili više, trebale bi dobiti između pet i devet kilograma tokom trudnoće. Žene koje su prije trudnoće imale indeks tjelesne mase veći od 40, možda se neće udebljati u trudnoći.

Ljekari primjećuju da se većina žena udeblja samo između 400 grama i dva kilograma u prva tri mjeseca trudnoće pa ako imate gubitak težine u prvom tromjesečju, velika je vjerovatnost da nema razloga za brigu.

Gubitak apetita zbog jutarnjih mučnina također je čest uzrok gubitka težine u trudnoći. Prema Henderson, razlog za zabrinutost je samo ako gubitak težine u trudnoći dosegne pet do 10 posto ukupne tjelesne težine žene.

Također, gubitak težine tokom trudnoće također se može dogoditi ako ste počeli svakodnevno vježbati i nastojali jesti zdraviju hranu za sebe i bebu. Ako je to slučaj, možda ćete trebati nekoliko dodatnih kalorija tokom dana kako biste podupirali svoju bebu koja brzo raste, ovisno o vašoj težini i BMI.

Gubitak težine u trećem tromjesečju mogao bi biti posebno uznemirujući. Gubitak težine tokom trudnoće u ovom kasnom stadiju može biti povezan s lošim rastom djeteta, niskom količinom amnionske tekućine ili hipertenzijom ili preeklampsijom izazvanom trudnoćom.

Ako gubite na težini, a prošlo je prvo tromjesečje, nazovite svog ljekara. Moglo bi biti nešto bezopasno kao što su fluktuacije u svakodnevnom zadržavanju vode, ali da biste bili sigurni, uvijek je najbolje posavjetovati se sa svojim ljekarom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica