Saopćenje za medije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

Radnicima Aluminija subvencije isplaćivane od 2018. godine po tada utvrđenim procedurama

Radnicima Aluminija subvencije isplaćivane od 2018. godine po tada utvrđenim procedurama

U vezi s nepotpunim i netačnim informacijama koje su se pojavile u vezi s programom subvencioniranja uvezivanja staža, javnost želimo upoznati sa sljedećim činjenicama:

Kompanije u privatnom vlasništvu su u program subvencioniranja staža uključene 2018. godine. Godinu kasnije je u program uključen i Aluminij doo iz Mostara, odnosno njegovi radnici. Aluminiju su još od tada svake godine uredno uplaćivana sredstva za izmirenje duga po osnovu uplata za PIO/MIO. Valja naglasiti da je Vlada Federacije BiH prvi Program subvencioniranja doprinosa usvojila 2012. godine, ali da se odnosio isključivo na javna preduzeća. Izmjenama kriterija i uslova iz 2018. omogućeno je i privatnim preduzećima da apliciraju i koriste ova namjenska sredstva.

Pošto to očito nije bitno, jer je bilo važno ukazati kako se navodno ide na ruku radnicima Aluminija zbog političkog uticaja, želimo jasno istaći da u 2023. godini, Aluminij ni po jednom kriteriju nije među prve tri kompanije kojim su doznačena sredstva. Jasno je svima zašto je baš ova kompanija izazvala toliko zanimanje. Aluminij je prošle godine dobio subvenciju u iznosu od 300 hiljada KM, dok je za vrijeme prethodne Vlade za tri godine dobio preko 1,7 miliona KM. Jasno je valjda svima zašto tada to nije bilo interesantno, kao i zašto sada jeste. 

Na kraju prosta statistika odobrenih sredstava za 2023. godinu kaže da su najveći iznosi odobreni kompanijama Hidrogranja Sarajevo, Željezara Zenica i Krivaja Zavidovići. Gledajući prosječnu visinu iznosa po radniku na pročelju su kompanije BNT Hidraulika Travnik, Zrak Sarajevo i SEP Nova Posušje, dok je po broju radnika kojima smo omogućili penzionisanje na prvom mjestu Hidrogradnja Sarajevo, a slijede je Krivaja Zavidovići i Borac Travnik.

U vezi sa kriterijima za dodjelu sredstava, koji su naslijeđeni iz prethodnog saziva Vlade Federacije, Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo su u procesu analize i revidiranja istih. Namjera je da se izmjenama upravo utvrde najpravedniji mogući principi i kriteriji za korištenje sredstava spomenutog programa.Napominjemo da je novi saziv Vlade krenuo sa radom u maju 2023. godine, te nismo stigli da se sve naslijeđene procedure i prakse u kratkom roku analiziraju, revidiraju i primijene u izmijenjenom obliku, što je sveobuhvatan proces.

Javnost i medije pozivamo da, neovisno o vlastitim afinitetima i političkim preferencama, plasiraju potpune, istinite informacije umjesto parcijalnih, selektivnih podataka koji više sakrivaju nego što govore.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica