U američkom gradu Utica svečano otvorena džamija izgrađena u bosanskom stilu

U američkom gradu Utica svečano otvorena džamija izgrađena u bosanskom stilu

U američkom gradu Utica, u saveznoj državi New York, u kojem živi između sedam i osam hiljada Bošnjaka iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, proteklog viekenda svečano je otvorena džamija džemata West Bosnian Islamic Center.

Ovaj najmlađi džemat Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u vrlo kratkom roku uspio je izgraditi prelijepu džamiju, čija je posebnost njen sami izgled, jer izgleda kao džamija iz lijepih bosanskih sela prenešena u ovaj dio Amerike, prenosi MINA.

Skladnih dimenzija, krovom na četiri vode i minaretom kakve vidimo samo u Bosni džamija plijeni svojom ljepotom i neobičnom arhitekturom neviđenom na ovim prostorima.

Još jedna specifičnost je i brzina kojom je izgrađena. Naime, vrijedni Krajišnici su je podigli iz temelja i krovom zaštitili u rekordnom vremenu, od početka ramazana do Kurban-bajrama iste godine.  

Lokaciju za džamiju je donirao predsjednik Džematskog odbora i najveći njen donator hadžija Bajro Smajić, koji je u svom imamu Sulejman-ef. Čauševiću našao izvanrednog saradnika, pa su zajedno sa ostalim članovima Džematskog odbora i džematlijama završili finalne radove i pripremili džamiju za svečano otvorenje.

Inače, Bajro Smajić je veliki vakif, a novoizgrađena džamija u Utici najdraži mu je hajrat.

Uz veliki broj vjernika, svečanom otvorenju prisustvovali su izaslanik reisul- uleme bihaćki muftija hfz. Mehmed-ef. Kudić, gradonačelnik Utice Mike Galime, senator Joe Griffo, predstavnici policije i gradske uprave.

Domaćini izaslaniku reisul-uleme su bili muftija IZBSA dr. Sabahudin-ef.Ćeman, glavni imam Medžlisa 3 Muris-ef. Neimarlija, te imam Sulejman-ef. Čaušević.

Otvorenju su prisustvovali i imami drugih medžlisa, kao i imami Medžlisa 3.

Nakon uvodnih obraćanja domaćina efendije Čauševića i hadžije Smajića – predsjednika Džematskog odbora, uslijedilo je obraćanje gradonačelnika Galimea koji je zahvalio Bošnjacima Utice i na ovoj građevini, a i na svemu što su uradili za ovaj grad njihovim uspjesima, čemu svjedoči i ova lijepa džamija, a riječi podrške i zahvalnosti je uputio i senator Griffo.

Muftija Ćeman je poselamio prisutne i čestitao domaćinima na uspjehu, te poručio kako će džamija služiti za rast pojedinca, ali i Zajednice.

“Džamija je podsjetnik da islam poziva na pravdu, samilost i milost. Zalaže se za toleranciju, ljubav prema čovječanstvu i služenju zajednici. Ova džamija nije samo za individualni rast, već i za rast društva u cjelini. Služit će kao mjesto gdje se dijeli znanje, njeguje dobrota i slavi jedinstvo u različitosti“, rekao je muftija Ćeman.

Posebno je naglasio da ono što džamiju zaista oživljava jesu ljudi koji u nju dolaze.

“Vaši namazi, vaše prisustvo i vaš duh saradnje će udahnuti život ovom mjestu. Neka ona bude utočište za umorne, škola za one koji traže znanje i dom za naša srca. Koristim priliku da zahvalim svima koji su omogućili ovaj dan, donatorima, planerima, radnicima i svakom pojedincu koji je dao doprinosa se ova džamija napravi, vaši napori su sadaka džarija – djela koje će vam donijeti nagradu i nakon ovog života. Molim Allaha dž. š. da vas sve obilato nagradi i da ova džamija bude svjetionik mira i nade za buduće generacije, te da bude mjesto gdje ćemo nalaziti mir u našim srcima i jačati naše zajedništvo“, poručio je muftija Ćeman.

Na kraju se prisutnima obratio izaslanik reisul-uleme muftija Kudić i prenio im selame, poruke i dove reisul-uleme kao i čestitke domaćinima na novoizgrađenoj džamiji. Potom je po protokolu proučen ezan i pristupilo se zvaničnom presijecanju vrpce i otvorenju džamije.

Izaslanik reisul-uleme je pozvao hadžiju Bajru i prepustio mu pravo otvorenja džamije i time mu ukazao čast i odao priznanje kao velikom donatoru nove džamije. Džamija u Utici posjeduje i restoranski prostor sa kuhinjom u džamijskom podrumu, a građena je uz poštivanje visokih energetskih standarda.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica