U Hrvatskoj će se od 1. januara naplaćivati male kese za voće, u BiH čekaju izradu zakona

U Hrvatskoj će se od 1. januara naplaćivati male kese za voće, u BiH čekaju izradu zakona

Male plastične kese koje se u prodavnicama obično mogu naći na odjelu voća i povrća u Hrvatskoj će se naplaćivati od 1. januara.

Ovu informaciju je obrazložila načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša Hrvatske Sanja Radović.

Kako je kazala, na kesama će pisati “Koristite vrećice štedljivo” a sve kako bi se potaknula svijest o odgovornom korištenju.

Dodala je da za sada nije poznato koliko će kese koštati i trgovci će sami odlučivati o tome.

Ovim povodom kontaktirali smo ministarstva za okoliš i turizam u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kako bismo saznali da li će se slična praksa uskoro primjenjivati i u našoj zemlji.

Denis Šulić, ministar okoliša i turizma RS-a kazao nam je da za sada nije bilo razgovora o ovoj temi, ali da nije isključeno da će se to desiti u narednom periodu.

Iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH podsjetili su da je 2014. godine donešena Uredba o naknadama za plastične kese tregerice. Uredbom o naplati za kese tregerice, tržni centri su uveli naplatu kesa tregerica od 0,05 KM po kesi od kupaca/građana. Naknada se plaća za kese tregerice debljine stjenke do 20 mikrona, dok se naknada za kese koje se koriste za rinfuzne materijale ne plaća.

“Evropska Unija je kroz izmjene direktive 94/62/EZ nametnula svim zemljama članicama da moraju regulisati upotrebu plastičnih kesa za nošenje čija je debljina stjenke manja od 50 mikrona. Naša zemlja nije članica EU, ali obzirom na status kojem težimo važno je da propisima slijedimo pravno naslijeđe EU”, kazali su nam.

Podsjetili su da je ministarstvo 2019. godine predložilo izmjenu važeće Uredbe o naknadama za plastične kese na način da se istom obuhvate kese do 50 mikrona.

“Uslijedili su prigovori Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, Udruženja poslodavaca Gračanica kao i poslodavca pojedinačno kao što su Plastex d.o.o. Gračanica, Variplast d.o.o. Gračanica, Weltplast d.o.o. Gračanica, Lončarplast d.o.o. Posušje, Ferplast d.o.o. Vogošća da se obustavi donošenje Prijedloga uredbe o naknadama za plastične kese dok se isto ne usaglasi sa naknadama na području Republike Srpske i donošenja propisa u isto vrijeme na području oba entiteta”, naveli su.

Kako kažu, trenutno se u Federaciji radi na izradi novog zakona o upravljanju otpadom.

“Ovaj zakon se radi na osnovu novih direktiva EU o otpadu kao i na osnovu iskustava i standarda zemalja članica EU i njihovih zakonskih rješenja o otpadu”, kazali su.

Na kraju dodaju da će se kroz izradu novog zakona razmotriti uvođenje naknade za kese koje se koriste za rinfuzne materijale.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica