Variščić: Zbog HE “Ulog” prijeti sigurnosna katastrofa od Konjica pa nadalje

Variščić: Zbog HE “Ulog” prijeti sigurnosna katastrofa od Konjica pa nadalje

Hidroelektrana (HE) “Ulog” kod Kalinovika već u fazi probnog punjenja akumulacije pokazuje opasne probleme, poput gubitka vode u akumulaciji kroz novonastale pukotine između zidova brane i okolnog tla, što prijeti sigurnosnom katastrofom i ugrožava naselja nizvodno, obznanili su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT i Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva“ Konjic.

Pozvali su nadležne institucije da hitno reaguju i da zaštite stanovništvo i okoliš.

Apel nadležnim institucijama

Amir Variščić, predsjednik Udruženja “Zeleni Neretva“ za portal “Avaza“ kaže da će apel uputiti Agenciji za vodno područje Jadranskog mora, na prvom mjestu, a potom federalnim ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te okoliša i turizma, kao i drugim nadležnim instancama.

– Nama ostaje da uputimo apel nadležnim institucijama s obzirom na to da su naše tužbe po sudovima. Donekle nas tješi da se u slučaj izgradnje HE “Ulog“ uključilo Pravobranilaštvo BiH, s obzirom na to da postoje ozbiljne naznake da je dio projekta realizovan i na teritoriji FBiH. 

Ranije se u slučaj bilo uključilo Federalno pravobranilaštvo i u jednom trenutku su nam dali pozitivne odgovore, ali su se odjednom povukli, dok s Federalnom vladom tražimo sastanak već godinu i po – kaže nam Variščić.

Podsjeća da se HE “Ulog“ gradi na seizmološki najaktivnijem području i jednoj od najnestabilnijih padina u BiH, a za koje su stručnjaci procijenili i isticali da nije preporučljivo izvođenje bilo kakvih građevinskih radova, a kamoli hidroelektrane.

– Realno, potkopavanjem se može desiti da se cijelo brdo sruši što bi, naravno, izazvalo plimni val nizvodno. Nažalost, investitor ne želi ni s kim komunicirati od medija pa nadalje i bukvalno smo osuđeni na milost i nemilost – navodi on.

Javnost podsjeća na to da je gradilište napušteno 2013.godine nakon što su u dva odvojena incidenta poginula dva radnika te da su u međuvremenu rađene preinake projekta, nakon čega su uspjeli 2020.godine ishodovati sve dozvole, bez ponovnih postupaka i uprkos njihovim silnim tužbama.

– Početkom ljeta su otpočeli probno punjenje bez ikakvih najava i ponovo su se suočili s problemima, kontinuiranog gubitka vode nakon čega su uslijedile intervencije tzv.injektiranja. Prije 10 dana nivo Neretve u Konjicu je porastao za 30 centimetara za što je, s obzirom na sušu, bilo potrebno 15 kišnih dana. 

Međutim, nakon toga smo saznali da u noći s prošlog ponedjeljka na utorak injektiranja nisu uspjela, da je pukotina “proradila“ i da je nivo visine akumulacije u području brane pao za 70 centimetara za samo jednu noć, što se u Konjicu jako dobro osjetilo – priča nam Variščić.

Kaže i da je vodni inspektor iz RS-a naredio ispitivanja površinske vode te da je na dva lokaliteta utvrđeno prisustvo teških metala poput kadmija i olova, čija koncentracija prelazi dozvoljene granične vrijednosti za ovu kategoriju vodotoka.

– HE “Ulog“ je u akademskim krugovima označena kao sigurnosno-ekološka bomba i zaista postoji opravdan strah za sigurnost ljudi i materijalnih dobara nizvodno, počevši od Konjica, Jablanice, Mostara, ali i dalje – zaključio je Variščić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE