SAD će osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini, detalji će biti objavljeni do kraja mjeseca

SAD će osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini, detalji će biti objavljeni do kraja mjeseca

Sjedinjene Američke Države (SAD) pripremaju veliki paket vojne pomoći Ukrajini. Detalji o ovoj pomoći će biti objavljeni do kraja septembra.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio da se sastaje sa svojim timom svaki dan kako bi razgovarali o tome koje alate i strategije treba koristiti za stabilizaciju linije fronta i spriječiti Rusiju da napravi bilo kakav prodor koji bi doveo do strateških koristi.

Podsjetio je da je u aprilu ove godine postojala velika zabrinutost da će linije fronta biti razbijene.

Međutim, u mjesecima koji su uslijedili, odbrana Ukrajine je ojačala u mnogim vitalnim oblastima, a zemlja je hrabro i značajno napredovala u borbi.

Sullivan je naveo da to nije pitanje političke volje, već rješavanja izazovnih i složenih logističkih i operativnih poteškoća kako bi se na frontu stvarno isporučilo neophodno oružje.

Kao primjer podrške, zvaničnik je naveo tešku odluku da se sve rakete Patriot preusmjere u Ukrajinu koje su trebale biti isporučene partnerima i saveznicima tokom sljedeće godine.

Sullivan je također rekao da mu je drago vidjeti što su Ukrajina i njeni saveznici postigli, prisjećajući se izjava predsjednika Zelenskog da, s obzirom na izazove s kojima se Ukrajina suočava, moraju učiniti više i bolje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica