Sve veći pritisak na kućni budžet: Potrošačka korpa skuplja za 381 KM

Sve veći pritisak na kućni budžet: Potrošačka korpa skuplja za 381 KM

Da je pritisak na porodični budžet sve veći, pokazuje činjenica da je sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za protekli mjesec iznosila 3.379 KM!

Minimalna plaća

Prosječna plaća, prema posljednjim podacima, iznosi 1.351 KM, te potrošačku korpu ne pokriva ni 40 posto. S druge strane, pokrivenost sindikalne potrošačke korpe, kako navode iz SSSBiH, minimalnom plaćom je 18,32 posto.

Poražavajuća je činjenica da je u odnosu na juli iznos potrošačke korpe viši za čak 381 KM!

Zanimljivo je i to da je u odnosu na pet godina ranije iznos potrošačke korpe viši za čak 1.008,11 KM! Od avgusta 2019. prosječna plaća je porasla za tek 440 KM.

Murisa Marić, predsjednica Udruženja potrošača “Don“, ukazuje na taj ogroman skok iznosa potrošačke korpe u odnosu na juli i činjenicu da ogroman broj ljudi živi na minimalcu, dok je, s druge strane, kaže, veći broj penzionera nego zaposlenih.

– Ovo je ogroman udar upravo na ljude koji su iz dana u dan prisiljeni smanjivati kupovinu osnovnih životnih namirnica tako da se potrošačke navike drastično mijenjaju – govori ona.

Opremanje djece

Iako je, smatra, utjecaj na iznos potrošačke korpe u avgustu imalo i opremanje djece u školu, evidentno je, kaže, da svakodnevno svjedočimo novim poskupljenjima.

– Cijene goriva su niže, ali to se, nažalost, nikada ne održava na sniženje cijena namirnica. Činjenica je da mi nemamo stvarnu kontrolu nad cijenama i slobodno formiranje cijena upravo je odraz iznosa potrošačke korpe – konstatira Marić.

Minimalni troškovi

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica