Profesionalizam u amaterskom okruženju sporta u BiH

Profesionalizam u amaterskom okruženju sporta u BiH

Rijetki su slučajevi u Bosni i Hercegovini da vidimo sportistu koji cijeli svoj život prilagodi sportu. Najčešće to možemo vidjeti u individualnim sportovima gdje uspjeh zavisi od ličnog truda pojedinca te sav trud, rad i ulaganje u napredak postaje vidljiv u onih nekoliko minuta takmičenja.

U kolektivnom sportu amaterski rad van terena, ali i na terenu, može biti prikriven trudom drugih saigrača, no za uspjeh pojedinca jako je bitno profesionalno ponašanje individue.

U ovom istraživanju najbolji način da vam objasnimo profesionalizam u sportu jeste na primjerima sportista koji su svoj uspjeh zaradili samo na osnovu svog truda i rada, a ponajviše profesionalnog odnosa prema sebi i sportu kojem se bave. Jedan od najboljih primjera je legendarni košarkaš Kobe Bryant koji je pomjerio granice u košarci.

U jednom razgovoru Kobe Bryant-a su upitali kako ustvari izgleda njegov profesionalni odnos prema košarci. On je prepričao jedan događaj koji vam prenosimo:

Lejkersi su pobijedili jednu od najvažnijih utakmica u sezoni i svi igrači odlučili su proslaviti ovu pobjedu na partiju. Kako nisu htjeli izostaviti njihovog kapitena, Kobe Bryant-a, pozvali su ga na ovaj parti. Bryant je pristao da dođe ali uz uslov da će svi oni ustati ujutro na njegov jutarnji trening koji je praktikovao cijelu svoju karijeru. Tako je i bilo, svi su zajedno proslavljali pobjedu, neko uz alkohol, opuštali se, vratili se u hotel, ali u 5 sati ujutro Kobe Bryant je bio obučen u sportsku opremu i kucao redom od vrata do vrata. Svi su bili iznenađeni da je Bryant uprkos tome što je spavao sat ili dva ustao u 5 ujutro i nastavio svoju praksu.

Ovo je bio mentalitet pobjednika. Bryant je uprkos svemu, porazu, pobjedi, lošem raspoloženju, ustajao u 5 ujutro i šutirao u koš nekoliko stotina puta, svaki dan i svako jutro. Ponavljao šuteve do savršenstva, nadoknađivao svoje nedostatke, započeo je jednu reformu u svijetu sporta.

Uprkos tome što ima 39 godina, Cristiano Ronaldo nastavlja da bude jedan od najboljih nogometaša svih vremena. Iako većina igrača u njegovim godinama odlazi u sportsku penziju, on nastavlja impresionirati sve ljubitelje sporta.

U razgovoru s jednim portalom Ronaldo je objasnio svoju rutinu mimo sezone koja se sastoji iz sljedećeg:

  • Ustajanje u 6 sati i hladan tuš kako bi pokrenuo svoje tijelo.
  • U 6:30 obavlja svoj prvi trening koji završava u 8:30, nakon čega odlazi na spavanje od 90 minuta.
  • U 10 sati ustaje na doručak i ponovo odrađuje jedan trening aktivacije koji traje 120 minuta.
  • U 14 sati ide na ručak sa svojom porodicom, a nakon toga ide na još jedan kratki san od 45 minuta.
  • Navečer ide na plivanje, provodi vrijeme sa svojom porodicom i u 23 sati je već na spavanju.

Ovo je njegova rutina u periodu odmaranja od takmičarskog perioda ali za većinu drugih sportista ovo je samo želja rutine u najprestižnijim danima.

Zaista je poražavajuće za sve trenere i sportske radnike da na našim prostorima rijetko možemo vidjeti sportiste koji na trening dolaze sat ili dva ranije kako bi obavili osnovne pripreme za obavljanje treninga (roler, aktivacije s elastičnim gumama, istezanja i sl.), a pogotovo još veći poraz za sve trenere i one koji osporavaju ovu posvećenost.

Osobe koje su uključene u sport nerijetko su mogle vidjeti slučajeve da se sportisti koji se odluče na profesionalni način rada osporavaju i ponižavaju. Igrači/sportisti koji dolaze ranije kako bi se pripremi za trening postaju predmet zezancije u svlačionici, smatraju se totalno ludim, a često se od njih pravi višak u svlačionici s obzirom da remete amatersku rutinu koja vlada unutar svlačionica mnogih sportskih kolektiva.

Također, možemo primijetiti da igrači/sportisti koji odluče ostajati nakon treninga da bi poradili na svojoj tehnici ili jednostavno se žele istezati nakon kvalitetno odrađenog treninga, budu tjerani s terena, parketa ili stadiona, jer “nemoj glumiti igrača/sportistu”.

Na kraju, ono što je činjenica i jedina istina, sportista u kolektivnom ili individualnom sportu ovisi isključivo o svom radu. Taj rad se ne može svoditi na zakazane treninge njegovog tima, pogotovo u momentima velike ekspanzije, rasta i razvoja sporta. Razliku na zelenom terenu, parketu ili atletskoj stazi prave sitnice. Ta jedna priprema prije treninga, to jedno istezanje pred spavanje, ta jedna čokoladica manje, to jedno dodatno šutiranje mimo treninga, u dugom roku predstavlja tvoj dodatni uspjeh i iskorak. To je jedini dokazani recept uspjeha!

Maid Redžić – sportbc.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica