Struja u Federaciji poskupila za 23,3%

Struja u Federaciji poskupila za 23,3%

Stižu računi za električnu energiju: Stvarno povećanje iznosi više od 20 posto

Struja je poskupila ne za 20, nego za 23,3% za visoku tarifu dok je manja tarifa skuplja za 23,1%

Elektroprivreda umjesto 10% cijenu električne energije povećala za 23%. Sljedeće godine povećanje od 150%

Nakon mnogo godina, električna energija poskupila je, i to svima. Aktuelna vlast je uvjeravala građane – povećanje će biti 10%. Našim istraživanjem otkrivamo – prevareni smo, cijena električne energije veća je za 23%. Ko ne vjeruje neka izračuna sa vlastitih računa. Mi jesmo. Našoj redakciji obratili su se privrednici ali i privatna fizička lica sumnjajući da im je račun dosta veći.

I upravu su. Aktuelna vlast nas je sve prevarila. Brojke i računi ne lažu. Iz Elektroprivrede kažu, ne računamo kako treba, ali ponavljamo, brojevi ne lažu. Iz Elektroprivrede također obavještavaju da će za pojedine privredne subjekte, cijena električne energije od naredne godine biti veća za čak 150%.

Uporedili smo račune el.energije za juni i august. Dolazimo do podatka. Struja je poskupila ne za 20, nego za 23,3% za visoku tarifu dok je manja tarifa skuplja za 23,1%. Tražili smo stručno mišljenje bivšeg direktora elektroprivrede koji je samo potvrdio naša istraživanja. Amer Jerlagić u obzir je uzeo sve parametre cijene el.energije i izračunao.

Da li ispravno računamo? Iz Elektroprivrede kažu ne. U njihovom odgovoru na naše upite stoji.

ELEKTROPRIVREDA BIH

– Procenti prosječne promjene cijena snabdijevanje kod javnog snabdjevača koji su navedeni u obrazloženju Odluke se ne mogu primijeniti na tarifne stavove koji su bili u primjeni do 31. jula kako bi se dobili tarifni stavovi koji su u primjeni od 1. augusta jer se radi prvenstveno o izvedenim procentima iz proračuna prihoda na osnovu podataka o ostvarenoj potrošnji električne energije iz odgovarajućeg perioda koji bi snabdjevač ostvario primjenom uvećanih tarifnih stavova.

Stručnjak za energetiku, Almir Bečarević stava je da je došlo do poskupljenja.

– Tačno je da kada uzmemo samo el.energiju ona povećana za više od 23%.

A od naredne godine šok – struja će za privredne subjekte koji prelaze sa javnog na tržišno sjadbjevanje biti skuplja za 150%.

– Za nižu tarifu 150% a za višu tarifu blizu 100%. Elektroprivrede su se ogradile i istakle su da njihovi kupci mogu uzeti nekog drugog snadbjevača ili nekog privatnog, po sistemu uzmi ili ostavi – kaže Jerlagić.
Ogorčenje potrošača, kaže Marin Bago, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”

– Mi to smatramo reketiranjem pravnih subjekata, poduuetnika. Ako imamo struju, to je naš resurs, trebamo ga staviti u funkciju razvoja društva a ne da njime reketarimo domaće gospodarstvo.

Električna energija osnovni je energent za privredu i industriju. Nije samo domaćinstvima povećana cijena struje za 23%. Povećana je svima.

I svi oni će povećati cijene svoje usluge. A kada se to desi, udar na kućni budžet biće mnogo veći kao i sama potrošnja. Aktuelnoj vlasti to odgovara, jer većom potrošnjom više se novca slijeva u budžete kojim upravljaju oni koji su zaslužni za poskupljenje, a to će se ispostaviti vremenom, kada cijena svih roba i usluga bude veća piše Hayat

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica