BiH se priprema za zatvaranje Rudnika mrkog uglja u Zenici: Radnici i dalje bez doprinosa

BiH se priprema za zatvaranje Rudnika mrkog uglja u Zenici: Radnici i dalje bez doprinosa

U Bosni i Hercegovini se priprema poseban zakon o zatvaranju Rudnika mrkog uglja u Zenici, prvi takav zakon u zemlji. I dok se zakon još uvijek usklađuje, radnici rudnika suočavaju se s ozbiljnim problemima. Trenutno čekaju dokumentaciju koja će im omogućiti premještaj u druge rudnike, odlazak u penziju ili registraciju na biro za zapošljavanje.

Obaveze rudnika prema radnicima sada premašuju 57 miliona eura. Ova suma uključuje neisplaćene doprinose i druge obaveze koje su se nakupile tokom godina. Rudnik mrkog uglja u Zenici, otvoren 1880. godine, suočava se s izazovima koji će trajati još nekoliko godina, čak i nakon usvajanja zakona o njegovom zatvaranju.

Zakon, koji je trenutno u fazi pripreme, predviđa detaljan plan zatvaranja, uključujući postavljanje radnika u nove pozicije ili osiguranje socijalnih prava. Iako će zakon biti ključan korak u procesu zatvaranja, procjenjuje se da će biti potrebno nekoliko godina da se sve faze zatvaranja provedu do kraja.

Radnici rudnika sada se nalaze u neizvjesnoj situaciji, čekajući odgovarajuće dokumente koji će im omogućiti prelazak na nova radna mjesta ili ostvarivanje penzije. U međuvremenu, rudnik nastavlja funkcionirati, ali s sve većim problemima u vezi s isplatom dugovanja i ispunjavanjem obaveza prema zaposlenima.

Zatvaranje rudnika označit će kraj jedne epohe u industrijskoj historiji BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica