Cijene povrća i voća na pijacama šokiraju: Za pravljenje zimnice nema računice

Cijene povrća i voća na pijacama šokiraju: Za pravljenje zimnice nema računice

Zbog cijena povrća i voća na pijacama širom BiH teško da će građani imati računicu da prave tradicionalnu zimnicu.

Tako je gotovo nezapamćeno sušno razdoblje uzelo danak, pa nekih povrtnih kultura poput paprike babure jedva da ima, a, s druge strane, pojedino povrće, poput paradajza, u pojedinim je gradovima u odnosu na prethodni mjesec skuplji za više od 100 posto.

Volovsko srce

U Banjoj Luci je paradajz krajem jula koštao između 1,5 i dvije KM, a trenutna cijena mu je, i to najjeftinijeg, 3,5 KM, dok volovsko srce košta 5 KM.

Gotovo svuda su, vjerovatno pred sezonu zimnice, skočile cijene paprike roge, patlidžana i krastavaca kornišona. Tako roge koštaju između 4 i 4,5 KM, patlidžani su 2 KM, a kornišoni 4 KM, ponegdje i 6 KM i, definitivno, najskuplje će biti napraviti ajvar.

Za 20-ak tegli ajvara potrebno je oko 30 kilograma paprike roge, 12 kilograma patlidžana i više od tri litra ulja. Također, u ajvar se dodaje i bijeli luk, kao i slatke ili ljute papričice, pa će domaćice samo za namirnice morati izdvojiti skoro 200 KM. Kada se tome dodaju troškovi struje ili plina, postavlja se pitanje isplativosti pravljenja ajvara.

– Danas to, kada uzmemo u obzir ove cijene, jednostavno nije isplativo. Ogroman trud se uloži, ali trošak je veliki. Mada, ni ajvar koji se kupuje u trgovinama nije jeftin. Razmislit ću još, mada očekujem da će cijene biti i više – kazala nam je jedna Mostarka koju smo jučer zatekli na Tržnici.

Sve manje

Prodavačica na ovoj pijaci Olga Šindik kazala nam je da je potražnja za povrćem za pravljenje zimnice izuzetno loša.

– Zbog suše je povrće zaista poskupjelo, a sve ga je i manje. Doduše, kod nas sezona zimnice tek počinje, a u Bosni uveliko traje. Ljudi kupuju ponešto voća za pravljenje džemova, poput šljive kojoj je sezona već na izmaku – kazala nam je Šindik.

Kruške od 3 do 5 KM

Kilogram kupusa raštike košta, čak, 8 KM, koliko i mahune odnosno buranije. Ni blitva nije jeftina, pa kilogram košta 7 KM, dok je mrkva 4 KM.

I šljive skupe - Avaz

I šljive skupe. Avaz

Kada je riječ o voću, kilogram šljiva je, uglavnom, 3 KM, kruške su od 3 do 5 KM, svježe smokve 8 KM, grožđe između 4 i 5 KM, a breskve 5 KM. Lubenica je pri kraju i kilogram je od 1 do 2 KM

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica