Bijela kuća ponijela izvještaj Kongresu o ukrajinskoj strategiji

Bijela kuća ponijela izvještaj Kongresu o ukrajinskoj strategiji

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena poslala je povjerljivi izvještaj Kongresu u kojem je predstavila svoju strategiju u vezi s ratom u Ukrajini.

Početni rok za podnošenje strategije određen je za juni.

Pomoćnik jednog člana Kongresa potvrdio je da je primio izvještaj u ponedjeljak, iako još nisu pregledali dokument, navodi Reuters.

Kašnjenje u podnošenju izvještaja dovelo je do frustracije kod nekih republikanaca, koji su sugerisali da bi mogli blokirati dalje inicijative za finansiranje podrške Ukrajini.

Senator Jim Risch, najviši republikanac u Komitetu za vanjske poslove Senata, komentarisao je situaciju u augustu, navodeći da, iako podržava pomoć Ukrajini, to ne bi trebalo biti “slijepa” podrška.

“Od prvih dana rata Putinovog rata protiv Ukrajine, tražili smo od Bidenove administracije strategiju o tome kako SAD i naši saveznici mogu pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu. Kada nisu odgovorili na naše zahtjeve, zakonski smo naložili da se strategija pošalje Kongresu, ali je rok prošao bez odgovora”, rekao je.

Politico je ranije izvijestio da je rastuća popularnost američke predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris umanjila vjerovatnoću brzog dogovora o uslovima zajma Ukrajini od 50 milijardi dolara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson vjeruje da bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump može okončati rat Rusije protiv Ukrajine ako pokaže snagu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica