Zločini u logoru u Rogatici: “Rasadnik” posjećivali Mladić, Tolimir i Beara

Zločini u logoru u Rogatici: “Rasadnik” posjećivali Mladić, Tolimir i Beara

Zajednički svjedok četiri Odbrane, Radomir Racković, ispričao je da je tokom rata obnašao funkciju oficira Vojske Republike Srpske i načelnika finansijske službe u sklopu Prve podrinjske lake pješadijske brigade u Rogatici, te da mu je kancelarija bila smještena u kasarni udaljenoj oko 50 metara od objekta “Rasadnik“.

– Ja sam znao da su dovezli ljude poslije dešavanja u Žepi i oko Žepe, da je tu bilo oko 50-ak ljudi, neke sam i ja poznavao. Mislim da su to bili zarobljenici glavnog štaba i da su trebali otići brzo u razmjenu – kazao je Racković dodajući da su se tu ipak zadržali duže od pet mjeseci, prenosi Detektor.

Odgovarajući na pitanje Nine Kisić, braniteljice prvooptuženog Zorana Neškovića, Racković je kazao da su zarobljenici imali istu hranu i vodu kao i vojnici, te da je obezbjeđenje bilo čuvarsko-stražarskog sistema i bez ograde oko objekta.

– Bila je česma za vodu, ali ta voda nije bila ispravna za piće, pa je vojska dovozila cisternu s vodom, a zatvorenici su, po trojica s kanisterima, izlazili po tu vodu i unosili ostalima – kazao je svjedok.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica