Tri izraelca ubijena na granici sa Jordanom

Tri izraelca ubijena na granici sa Jordanom
Israeli army vehicles operate during an Israeli raid, in Tulkarm, in the Israeli-occupied West Bank November 14, 2023. REUTERS/Raneen Sawafta

Tri osobe su ubijene u nedjelju na graničnom prelazu između Zapadne obale i Jordana, saopćili su izraelski zvaničnici te dodali da se incident čini povezanim s 11-mjesečnim ratom u Gazi.

Vojska je navela da je napadač kamionom prišao prelazu Allenby s jordanske strane i otvorio vatru na izraelske sigurnosne snage, koje su ga ubile u pucnjavi. Tri ubijene osobe su izraelski civili, svi muškarci u pedesetim godinama, saopćila je izraelska hitna služba Magen David Adom.

Jordan istražuje pucnjavu, prenijela je državna agencija Petra. Iako je Jordan sklopio mir s Izraelom 1994., država je nastavila da kritikuje njegove politike prema Palestincima. Jordan ima veliku palestinsku populaciju i masovni protesti protiv Izraela zbog rata u Gazi su se održavali u hašemitskom kraljevstvu.

Prelaz Allenby preko rijeke Jordan uglavnom koriste Izraelci, Palestinci i međunarodni turisti.

Zapadna obala, koju Izrael okupira, doživjela je porast nasilja od napada Hamasa iz Gaze 7. oktobra, što je izazvalo rat. Izrael je pokrenuo skoro svakodnevne vojne racije, dok je zabilježen porast nasilja među doseljenicima i palestinskih napada na Izraelce.

U Gazi je u nedjelju pet osoba ubijeno u izraelskom zračnom napadu, uključujući dvije žene, dvoje djece i visokog zvaničnika Civilne zaštite.

Civilna zaštita je saopćila da je napad ciljao dom zamjenika direktora za sjevernu Gazu, Mohammeda Morsija, u izbjegličkom kampu Jabaliya.

Ministarstvo zdravstva Gaze navodi da je preko 40.000 Palestinaca ubijeno od početka rata, većinom žena i djece, prenosi AP.

SAD, Katar i Egipat mjesecima pokušavaju posredovati u primirju i povratku talaca, ali pregovori su više puta propali.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem u ratu 1967. Povukao je vojnike i doseljenike iz Gaze 2005., ali je zadržao kontrolu nad njenim zračnim prostorom, obalom i većinom kopnenih prelaza.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica