Koronavirus je tu, ima i hospitalizovanih ali… Vakcine protiv Covid-19 nema u BiH

Koronavirus je tu, ima i hospitalizovanih ali… Vakcine protiv Covid-19 nema u BiH

U Federaciji se ne rade ni testiranja, za razliku od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, gdje se obavljaju

Respiratorske infektivne bolesti i dalje se s vremena na vrijeme javljaju u Bosni i Hercegovini, srećom lakše. Koronavirus je tu, kažu epidemiolozi, sada se javlja u blažem obliku, ali hladna jesen i oštra zima dolaze. Još od proljeća kod nas nema ni vakcina protiv Covid-19.

NEMA ODGOVORA

Na naše upite o eventualnoj nabavci iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH kazali su nam da odgovore možemo dobiti tek poslije 16. septembra. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH nismo dobili nikakav odgovor.

Kada se radi o koronavirusu, koji se ustanovi nakon testiranja samo u privatnim zdravstvenim ustanovama, pacijenti se liječe simptomatskom terapijom. Zavodi za javno zdravstvo u FBiH već dugo ne vode evidenciju niti testiraju građane na koronavirus. Specijalista epidemiolog dr. Blaško Topalović iz ZZJZ Tuzlanskog kantona potvrđuje za Oslobođenje da vakcina nemaju.

– Također nemamo nikakvih uputa iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH koje se odnose na testiranje ili vakcinaciju protiv Covid-19, kaže dr. Topalović.

Naglašava da su jedino testiranja protiv koronavirusa moguća u kliničkim centrima i bolničkim ustanovama, a radi invazivne dijagnostičke ili neophodne predoperacione pretrage.

I iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo potvrđuju da nemaju ni testiranja ni vakcinacije.

– Nakon što je donesena Naredba o prestanku epidemije zarazne bolesti Covid-19 na području FBiH, u domovima zdravlja je nastavljeno testiranje do utroška testova, završno sa 10. 3. 2024. godine, te ih više nismo dobavljali, kazala je Lejla Močević, stručni saradnik za odnose s javnošću JU Dom zdravlja KS-a.

HOSPITALIZOVANI

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, od drugog septembra ove godine u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a i u bolnici Sv. vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 83 laboratorijska uzorka i virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 17 osoba, pet muškaraca i 12 žena, od kojih je po šestero mlađe i srednje, a petero starije životne dobi – iz Banje Luke 11, Prnjavora dvoje i po jedno iz Bijeljine, Dervente, Laktaša i Novog Grada. Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je pet smrtnih slučajeva. U bolnicama je hospitalizovano osam pacijenata sa posljedicama virusa korona.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica