Ovaj sok mogao bi poboljšati zdravlje crijeva

Ovaj sok mogao bi poboljšati zdravlje crijeva

Sok od nara može biti veoma zdrav dodatak vašoj rutini kada se konzumira u umjerenim količinama.

Ispijanje soka od nara je zgodan način da iskoristite hranljive materije koje nudi nar. Dobit ćete impresivnu količinu nutrijenata bez obzira na to da li jedete nar u obliku voća ili ga pijuckate u obliku soka.

Međutim, vrijedno je napomenuti da sok od nara ima više šećera i kalorija od nekih drugih opcija, poput soka od brusnice i soka od višnje.

Sok od nara je također bogat određenim bioaktivnim spojevima (polifenolima), uključujući elagitanine i elaginsku kiselinu, objašnjava klinička dijetetičarka Huma Chaudhry. Ovi spojevi, koji piću daju živu boju, povezani su s određenim pozitivnim zdravstvenim rezultatima.

Iako sok od nara ne sadrži vlakna, ipak može podržati zdravlje crijeva. Nar može podržati zdravlje crijeva djelujući kao prebiotik. Prebiotici su neprobavljiva vlakna koja djeluju kao “gorivo” za probiotske bakterije.

Jedna studija procjenjivala je efekte soka od nara na rast određenih sojeva Bifidobacterium i Lactobacillus koji su zdravi za crijeva. Ova studija je sugerirala da ove bakterije mogu koristiti spoj koji se prirodno nalazi u soku nara, elaginsku kiselinu, kao prebiotičko vlakno, pomažući ovim “dobrim” bakterijama da napreduju. Ovo je jedan od razloga zašto je ljekari preporučio pijenje soka od nara za zdravlje crijeva.

Sok od nara također može imati antimikrobno djelovanje. Jedinjenja koja se nalaze u soku mogu inhibirati rast Helicobacter pylori, bakterije koja je povezana s povećanim rizikom od čira na želucu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica