Izraelska vojska upala u Hebron, zatvorila Ibrahimi džamiju

Izraelska vojska upala u Hebron, zatvorila Ibrahimi džamiju

Izraelska vojska upala je u subotu u grad Hebron, zatvorivši Ibrahimi džamiju i spriječivši vjernike da uđu, navode očevici i lokalne vlasti.

Očevici su naveli za Anadoliju da su izraelske snage izvršile raciju u naselju Wadi al-Hariya, pretražujući nekoliko kuća. Dodali su da su u naselju Jabal Abu Rumman, viđeni vojnici i snajperisti koji zauzimaju položaje na krovovima stambenih zgrada.

Mutaz Abu Sneina iz Ibrahimi džamije, objavio je da je džamija zatvorena u zoru u subotu bez prethodne najave.

– Okupacione snage su zatvorile džamiju od 4.00 ujutro bez upozorenja, sprečavajući vjernike da uđu – rekao je Abu Sneina.

Izraelska vojska je potvrdila zatvaranje džamije u izjavi na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Kao razlog za pojačane sigurnosne provjere kako palestinskih tako i izraelskih vjernika navodi se sigurnosna zabrinutost nakon “sabotažne operacije” kasno u petak u bloku Gush Etzion i naselju Karmei Tzur. Vojska je dodala da je džamija nakratko zatvorena “iz bezbjednosnih razloga”, a da je kasnije ponovo otvorena pod strogim mjerama bezbjednosti.

Do racije i zatvaranja džamije došlo je samo nekoliko sati nakon što su tri pripadnika izraelske vojske, uključujući komandanta brigade, povrijeđena u pokušaju napada auto-bombom u Gush Ecionu na južnoj Zapadnoj obali. Eksplozija se poklopila sa napadom u obližnjem naselju Karmei Tzur.

Tenzije su porasle širom okupirane Zapadne obale tokom brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 40.600 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Prema palestinskim podacima najmanje 674 Palestinca su ubijena, oko 5.400 je ranjeno, a više 10.300 uhapšeno na okupiranoj teritoriji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica