Potvrdio stečajni upravnik: Autobuska stanica u Zenici prodana za 3,15 miliona KM

Potvrdio stečajni upravnik: Autobuska stanica u Zenici prodana za 3,15 miliona KM

Autobuska stanica Zenicatrans u Zenici jučer je na 21. javnoj licitaciji prodana za 3,15 miliona KM firmi “Špic-beton” također iz Zenice, potvrdio je ovo za Akta.ba stečajni upravnik Samir Sunulahpašić.

“Nakon održane licitacije, Komisija za prodaju imovine stečajnog dužnika je donijela zaključak da je firma “Špic-beton” dostavila najbolju ponudu. Bitno je naglasiti da su bile dostavljene dvije ponude i Komisija je konstatovala da je potpuna i jedina prihvatljiva dokumentacija firme “Špic-beton”, rekao je Sunulahpašić.

Druga kompanija koja je dostavila dokumentaciju je firma “Prevoz putnika d.o.o. Zavidovići” i firma je nakon održane licitacije izjavila par prigovora stečajnom upravniku.

“Ja kao stečajni upravnik danas sam zakazao sjednicu odbora povjerilaca koji će se izjasniti o izjavljenim prigovorima. Važno je naglasiti da na osnovu člana 108. stav 1 i 2 Zakona o stečajnom postupku FBiH i člana 29. stav 6 Zakona o stečajnom postupku FBiH pošto se ovaj stečaj vodi po starom zakonu, da stečajni upravnik mora pribaviti saglasnost odbora povjerilaca za pravne radnje od posebne važnosti za stečajni postupak i nakon današnje odluke odbora povjerilaca koja je u 16h ja ću se kao stečajni upravnik odlučiti o daljim pravnim radnjama”, poručio je za naš portal.

Podsjećamo, u septembru prošle godine tročlano sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici potvrdilo je presudu Općinskog suda u Zenici u slučaju “Autobuska stanica Zenica” 17. marta 2023. godine čime je ova presuda postala pravosnažna, a nekretnina i zvanično postala vlasništvo javnog preduzeća.

U julu ove godine su i odlukom Vrhovnog suda FBiH definitivno potvrđene presude Općinskog suda Zenica od 17. marta 2023. godine, kao i presuda Kantonalnog suda u Zenici od 5. septembra 2023. godine, koji su bili presudili da Autobuska stanica Zenica pripada stečajnom dužniku JKP “Zenicatrans- prevoz putnika” u stečaju.

Također, protiv gradonačelnika Grada Zenica Fuada Kasumović i njegovih 10 saradnika, koji su 1. decembra 2021. godine uhapšeni od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “zbog zloupotreba položaja i ovlaštenja” u “slučaju Zenicatrans”, pred Kantonalnim sudom u Zenici više od dvije godine vodi se i sudski postupak.

Ranije je istaknuto da će prodajom ili iznajmljivanjem imovine radnicima Zenitransa biti uvezan staž.

E.K. / Akta.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica