Nova tura u Zenici: Industrijsko naslijeđe kao svjedok bogate prošlosti grada

Nova tura u Zenici: Industrijsko naslijeđe kao svjedok bogate prošlosti grada

Zenica, grad s bogatom industrijskom prošlošću, uskoro bi mogla dobiti novu turističku atrakciju kroz tematsku turu “Industrijsko naslijeđe Zenice”, piše 072info.

Cilj ove ture je oživjeti sjećanje na rudarsku i industrijsku tradiciju koja je oblikovala ovaj grad, pružajući posjetiocima priliku da se upoznaju s njegovim radničkim naslijeđem. Iako izazovi poput mogućeg zatrpavanja Stare jame predstavljaju prepreke, ideja ostaje usmjerena ka očuvanju i prezentaciji ovog dijela zeničke historije.

O ovom slučaju oglasio se i Afan Abazović.

“Jutros sam obavio inicijalni sastanak u Rudniku mrkog uglja u Zenici, predstavivši ideju turističke ture “Industrijsko naslijeđe Zenice”, u kontekstu inkorporisanja Rudnika u itinerer ture. Povratna informacija je pozitivna, uz potrebu još detaljnijeg razlaganja posjete Rudniku, pa stoga još neću pominjati imena.

Ono što me rastužilo jeste informacija da se Stara jama vjerovatno zatrpava. Nažalost, nećemo doživjeti da imamo unikatnu turističku atrakciju poput Muzeja rudarstva u Labinu u Hrvatskoj, gdje bi zainteresovani gosti i turisti mogli da, u kontrolisanim uslovima, siđu u jamu i dožive iskustvo boravka nekoliko stotina metara ispod površine, u rudniku i uopće se upoznaju sa ovom temom.

Pogledajte link nakon čitanja teksta, molim vas https://www.mine-tour.eu/rudnik-labin-hr/

Zato se nadam da će moja nova tematska turistička tura “Industrijsko naslijeđe Zenice” bar djelimično dočarati šta je to sve izgradilo Zenicu i čije ruke.Hvala na dosadašnjoj podršci”, napisao je Abazović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica