Premalo pijanih vozača krivih za nesreće završilo u zatvoru: Vrijeme je za odlučnu akciju

Premalo pijanih vozača krivih za nesreće završilo u zatvoru: Vrijeme je za odlučnu akciju

Prečesto svjedočimo vijestima o teškim saobraćajnim nesrećama uzrokovanim pijanim vozačima, a posljedice su često tragične – izgubljeni životi, uništene porodice i trajne fizičke i emocionalne posljedice za žrtve.

No, ono što dodatno šokira i izaziva ogorčenost javnosti jeste činjenica da premalo tih vozača, krivih za nesreće, završi iza rešetaka, a još manje njih snosi pravu financijsku odgovornost za posljedice svojih postupaka, piše Crna hronika.

Pijani vozači, uhvaćeni nakon što su svojim bezobzirnim ponašanjem na cesti nanijeli nepopravljivu štetu, često se izvlače s minimalnim kaznama ili čak uvjetnim kaznama. Opravdanja poput stresa, mladosti ili činjenice da imaju porodicu postaju standardne olakotne okolnosti na sudu. No, gdje su tu olakotne okolnosti za porodice žrtava koje su ostale bez svojih najmilijih? Gdje je pravda za djecu koja su ostala bez roditelja, ili za osobe koje su zauvijek ostale invalidi?

Sistem mora prestati biti blag prema onima koji se odluče sjesti za volan nakon što su konzumirali alkohol. Pijani vozači nisu samo nesretni sudionici u saobraćaju; oni su svjesni počinitelji koji ugrožavaju živote drugih. Vrijeme je da sudovi prestanu tražiti izgovore za njihovo ponašanje i počnu primjenjivati stroge kazne koje će djelovati preventivno na druge.

Također, financijska odgovornost mora biti jasna i nemilosrdna. Vozači koji svojim postupcima prouzroče nesreće moraju snositi troškove liječenja svojih žrtava, školovanja djece čije su roditelje usmrtili, te nadoknade za emotivnu i fizičku bol koju su izazvali. Ne smijemo dopustiti da pijani vozači prođu neokrznuti dok njihove žrtve i njihove porodice pate.

Vrijeme je da društvo kaže “dosta je”. Premalo je pijanih vozača koji su suočeni s pravim posljedicama svojih djela.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica