Barbarez presjekao: “Na pripremama nema više baba, deda i rođaka”, Spahić: Imao sam problem, ali nisam želio otići

Barbarez presjekao: “Na pripremama nema više baba, deda i rođaka”, Spahić: Imao sam problem, ali nisam želio otići

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez i Emir Spahić, direktor reprezentacije odgovarali su na pitanja novinara nakon saopštavanja spiska reprezentativaca za prve utakmice Lige Nacija.

“Bolji uvid kroz ove utakmice za nova imena ne mogu dobiti. Ovih osam utakmica je idealno da vidimo ko šta može, samo jake utakmice mogu donijeti pravu provjeru. Vidjeli ste kako su se igrači ponašali poslije Italije. Svi su otišli sa osmjehom, a vjerujte nisu došli sa osmjehom.”

Barbarez nije želio u detalje govoriti o očekivanjima od prve dvije utakmice Lige Nacija, te analize ostavio za kraj takmičenja.

“Analizirat ćemo kad odigramo sve utakmice. Najvažnije je da ova ekipa napreduje i startamo kvalifikacije za SP kako treba. Pogubno je da se poredimo sa “malim reprezentacijama”, jer da smo igrali na njihovom nivou, igrali bismo EP. Ja imam problem da se poredim sa Moldavijom, ali naš rejting nije džaba ni bez veze, nije to slučajno. Moramo biti realni, to je najvažnija tačka u našem razmišljanju, realnost, ako nju nemamo nećemo napraviti ništa. Nije sramota reći da smo 70 i neka država svijeta. Tamo smo zasluženo.”

Igrački, taktički ili nešto drugo? Selektor je govorio i o tome gdje vidi najveći prostor za napredak Zmajeva, pojedinačno i kao tim.

“Ne radi se o tome da li ćemo igrati u nekom sistemu, nego moramo napraviti reset, da stvorimo duh, dobili smo dosta informacija da to nije bilo dobro ranije sa aspekta ponosa, da nije bilo osmjeha, da zagljaji nisu bili takvi kakvi treba da budu. Ogromne promjene, novi sistemi, načini gledanja na fudbal, sve donosi neku nesigurnost, pa čak i sa nama. Moramo malo pričati sa igračima, ja to radim malo nježnije nego direktor. TReba vremena, nije to bezveze što smo stavili četiri godine, želimo da imamo sigurnost, vremena za viziju ideju, želimo neštov stvoriti. Napravili smo prvi korak, ali sada idu ozbiljnije utakmice. Idemo sa idejom, sa vizijom da želmo vratiti vjeru u sebe.”

Direktor Emir Spahić je upitan o svom (ne)odlasku iz Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine i sukobima koji su obilježili posljednji dio njegovog mandata. Spahić tvrdi da su problemi postojali, ali da nikada nije razmišljao o napuštanju svoje pozicije.

“I ja sam u par navrata pročitao da odlazim. Problem koji ste naveli postojao je. Bio je i ne treba to skrivati. Ja sam reagirao kako sam reagirao. Nisam htio otići nego sam burno reagirao. Nažalost informacija je izašla vani, nije trebala. Mislim da takve stvari ne trebaju izaći iz kuće. Gospodin dotični je napravio problem, prebacio stvari na viši nivo, koliko god nijekao. Uvijek ću isto reagirati i nedužnog i pravednog zaštititi.Sve ove stvari koje su se događale, želio bih da se više ne događaju.l Ako se nešto ubuduće dogodi, neću to skrivati”

 Barbarez je govorio i o planu priprema reprezentacije pred utakmice Lige nacija, ali i Borcu i Zrinjskom koji su ostvarili sjajne rezultate u evropskim takmičenjima

“Veliki aplauz za Borac i Zrinjski. Velika je to stvar za nas. Nadam se da će Zrinnjski izobriti grupnu fazu. Kada dobijete toliki novac, onda to treba dalje investirati. To treba da bude primjer svim klubovima u BiH. “, rekao je Barbarez, pa nastavio:“Mi gledamo te igrače. Ja bih najsretniji bio kada bi svi bili iz bh. lige. Selektor Engleske ima od 25 igrača 23 koji igraju u Engleskoj. Kod nas je obratno 23 izvana, a dva domaća. Meni bi bilo lakše raditi, kada bi svi bili na istom mjesto. Ovako mnogo putujete, svaki vikend sam u drugoj zemlji. Što se tiče priprema, skoro sve ćemo odraditi u Holandiji. Meni je najvažniji aspekt je da probamo vani, da vidimo kako funkcioniše. Nema više baba, deda, rođaka.. Svaki kamen okrećemo, mijenjamo, pokušavamo, a predsjednik je prihvatio to sve. Vidim da su i igrači radosni na tu ideju i ako bude dobrih stvari, možda se bude i ponavljalo.”Reprezentacija Bosne i Hercegovine prvu utakmicu novog izdanja Lige nacija igra 7. septembra u Nizozemskoj, na Philips Areni. Meč se ogra od 20:45h.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica